Aktier: DSV drønede til tops efter opkøb i USA

DSV var fredagens helt store emne og dagens vinder på det danske aktiemarked.

Transportkoncernen kørte nemlig til tops i det danske eliteindeks, C20 Cap, efter at have købt den amerikanske transport og logistikkoncern UTI Worldwide.

Overtagelsen sker til en samlet værdi af omkring 9 mia. kr. og sendte fredag DSV-aktien i vejret med 7,2 pct. til 270 kr.


Aktiekursen i UTI Worldwide har over det sidste halve år lidt store tab, efter at selskabet har fået sværere ved at tjene penge. Kursen er det seneste halve år dykket fra omkring 14 dollar til under 5 dollar per aktie. DSV tilbød aktionærerne 7,10 dollar per aktie, hvilket udgør en præmie på 50 pct. i forhold til lukkekursen torsdag.

- Det er en yderst fornuftig prissætning, og opkøbet er også noget, der vil få vores estimater til at stige fremadrettet, siger senioraktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

Den vurdering møder opbakning fra Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje, der er enig i, at opkøbsprisen er meget fordelagtig i forhold til den værdi, DSV potentielt kan skabe.


- Det er en meget positiv kursreaktion, som skal ses i lyset af, at DSV historisk set har en meget stærk track record i forhold til at integrere og få synergieffekter presset ud af nye opkøb, siger Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.


DSV var med dagens store stigning med til at trække C20 Cap op i et samlet plus på 0,6 pct. til 978,64.

I den kedelige ende af skalaen var der nyt fra for forsikringsselskabet Tryg, der offentliggjorde regnskab for tredje kvartal. Resultatet efter skat endte på 155 mio. kr., hvilket faldt langt under markedets forventninger om et bundlinjeresultat på 415 mio. kr.


Trygs topchef, Morten Hübbe, udtalte i forbindelse med regnskabet, at den skuffende udvikling var påvirket af de seneste måneders usikre stemning på de finansielle markeder.

Regnskabet vakte stor skuffelse blandt investorerne, som sendte Tryg-aktien i minus med 5,9 pct. for dagen til en børskurs på 123,70 kr.

Til gengæld var der i fredagens handel muntre miner hos ingeniørkoncernen FLSmidth. For nyligt meldte Lundbeckfonden sig som storaktionær i selskabet, og nu har også Novo Nordisk Fonden meldt sin tillid til FLSmidth ved at øge sin samlede aktiebeholdning i selskabet til 2,6 mio. aktier, svarende til 5 pct. af den samlede aktiekapital.

- FLS-konkurrenten Glencore har været ude og sige, at der skal lukkes miner. Det er ikke nødvendigvis direkte positivt for FLSmidth, men det har haft en meget positiv effekt blandt europæiske mineselskaber i løbet af fredagens handel, tilføjer Otto Friedrichsen.

FLSmidth-aktien fulgte den gode stemning på råvaremarkederne og sluttede dagen med en stigning på 5,4 pct. til 269 kr.


I hælene på DSV og FLSmidth fulgte A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie fredag steg 3 pct. til 11.380 kr. på trods af, at containerraterne ifølge SCFI-indekset i ugens løb forsatte nedad. Også raterne på de store ruter mellem Asien og Europa fortsatte sin deroute og faldt med 17 pct.


- Det handler i høj grad om de positive bevægelser inden for både råvare- og energisektoren, som Mærsk kan drage fordel af. Og så har investorerne atter fået appetit på risikofyldte aktier, siger Otto Friedrichsen om stigningen til Mærsk.


Den gode energistemning kom også Vestas til gode. Vindmølle-aktien steg 2 pct. til 381,10 kr.


Blandt sidepapirerne er var der fokus på Bavarian Nordic, der steg 0,2 pct. til 259,50 kr. Selskabet kunne fredag fortælle, at det har indledt et klinisk studie med en forsøgsvaccine mod ebola. Studiet, der gennemføres i Sierra Leone, omfatter i første omgang 40 voksne frivillige. Senere - på andet trin - følger 400 personer i forskellige aldersgrupper.