Aktier: DSV blev parkeret nederst i C20

Et svagt regnskab fik DSV-aktien til at trille baglæns fredag i et marked, der tenderede lavere

Læs mere
Fold sammen

Fra de europæiske markeder var der ikke meget hjælp at hente, idet pilene generelt pegede lidt ned. Samtidig gjorde Nationalbankens negative indskudsrente yderligere indhug i Danske Bank-aktiens kurs.

C20 Cap-indekset faldt med 0,6 pct. til 855,84 - med DSV som bundprop efter et fald på 4,2 pct. til 199,40 kr.

Transportkoncernen overraskede markedet negativt med en tilbagegang i indtjeningen i fjerde kvartal af 2014. DSV's driftsoverskud før særlige poster (EBITA) faldt til 649 mio. kr. i kvartalet, hvilket var noget mindre end ventet blandt analytikerne, der ifølge SME Direkt havde spået en fremgang til 702 mio. kr. fra 672 mio. kr. i fjerde kvartal sidste år.

Nettoomsætningen i kvartalet lød på 12.539 mio. kr. mod de ventede 12.560 mio. kr. blandt analytikerne og 11.857 mio. kr. i samme periode året før. Især de to store divisioner, Air & Sea og Road, skuffede i forhold til forventningerne.

- Det er meget overraskende, at DSV ikke kan levere indtjeningsfremgang i fjerde kvartal. Det er en ærgerlig trend i DSV, der ellers har været på en opadgående indtjeningskurve de sidste tre kvartaler. Men det stopper så nu, siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank, til Ritzau Finans efter regnskabet.

Også DSV-direktør Jens Bjørn Andersen erkender, at fjerde kvartal bød på en svagere udvikling, end selskabet havde håbet på. Desuden siger han, at DSV har mod på opkøb af den lidt større slags.

Med i bunden af C20 Cap-indekset var Danske Bank, der allerede torsdag eftermiddag fik kurstæsk på grund af Nationalbankens fjerde rentesænkning på 18 dage. Fredag faldt Danske Bank med 2,9 pct. til 169 kr., mens konkurrenten Nordea føjede spot til skade ved at stige med 1,9 pct. til 85,70 kr.

- Der er ingen tvivl om, at det, der presser Danske Bank, er den udvikling, vi ser på de danske rentesatser. Nordea prissættes dog ofte efter, hvorledes det går i Sverige, og her stiger bankaktierne faktisk, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.

Danske Bank sænkede i øvrigt fredag anbefalingen af Spar Nord til "hold". Det skete netop med henvisning til, at den nordjyske bank er hårdt påvirket af de negative renter, da en stor del af bankens udlån er prissat ud fra Cibor-renten og derfor automatisk justeres i takt med rentefaldet.

Aktien i Spar Nord sluttede imidlertid 0,8 pct. højere i 60 kr. efter et fald på 2,5 pct. torsdag.

Tilbage i eliteindekset faldt Novo Nordisk for sjette børsdag på stribe - denne gang med 1,1 pct. til 279,40 kr. Medicinalaktien satte rekord torsdag i sidste uge, men er faldet med 6,8 pct. siden fredagens årsregnskab.

- Hvis man har lidt frygt for det kronespil, der kører i øjeblikket, så kan det måske være med til at give lidt usikkerhed om en aktien som Novo. Det vil jo ikke være godt for dansk erhvervsliv, hvis ikke kronen kan holdes, siger Ole Kjær Jensen med henvisning til Nationalbankens forsøg på at afværge den markante valutaindstrømning til landet.

I bunden af det danske marked lå også Carlsberg med et fald på 0,9 pct. til 499 kr. To store udenlandske hedgefonde satser på fald i fremtiden for bryggeriaktien. 5,5 mio. aktier i Carlsberg er i øjeblikket lånt ud til såkaldt shorting, sats på kursfald, og det er en femdobling i forhold til normalt, skriver Børsen.

Vestas var længe på toppen efter en hævet anbefaling til "køb" fra analytikerne i Bank of America - Merrill Lynch, men aktien satte en god del af stigningen over styr og sluttede bare 0,7 pct. højere i 281,90 kr.

I stedet blev fredagens vinder Genmab. Biotekselskabet genvandt 3,7 pct. til 462,60 kr. efter et fald på 5,3 pct. torsdag, da ekspartner in spe Glaxosmithkline solgte sin aktiepost på 7,9 pct. i Genmab med en kursrabat på 8,7 pct.

Straks værre gik det den islandske proteseproducent Össur, der faldt 4,5 pct. til 19 kr. i kølvandet af årsregnskabet, som selskabets direktør Jon Sigurdsson ellers kaldte fremragende rent driftsmæssigt. I 2015 ventes en omsætningsvækst på 3-5 pct. og en EBITDA-margin på 20-21 pct. I 2014 blev marginen 20 pct.

SAS-aktien lettede efter gode trafiktal for januar. Belægningsprocenten steg, og i december kunne SAS glæde sig over, at den valutajusterede yield, der måler omsætningen per fløjet passagerkilometer, steg med 7,6 pct. SAS-aktien steg 4,6 pct. til 13,80 kr.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk