Aktier: Draghis våde krudt kan igen presse stemningen

Der kan endnu en gang være kursfald i vente på det danske aktiemarked fredag, efter at stemningen torsdag var trykket efter rentemødet i Den Europæiske Centralbank (ECB), hvor investorerne ikke var tilfredse med de annoncerede pengepolitiske lempelser.

Det gav røde børser i Europa, og faldene spredte sig siden til USA, hvor markedet dykkede yderligere efter europæisk børslukketid.

Det kan tyde på, at der vil være flere fald i vente, når børserne i Europa åbner fredag, hvor investorerne desuden vil kigge frem mod den amerikanske jobrapport klokken 14.30.

ECB besluttede ellers at sænke indlånsrenten 0,1 pct.point til minus 0,3 pct., forlænge obligationsopkøbene med mindst seks måneder frem til marts 2017 og erklærede sig derudover klar til at tage alle redskaber i brug, hvis det skulle blive nødvendigt for at løfte inflationen i eurozonen.

Det var dog ikke nok for investorerne, der havde regnet med et større opkøbsprogram, men det vil fortsat være på 60 mia. euro om måneden.

Torsdag faldt C20 Cap-indekset 1,4 pct. til 1043,30, og faldene ser ud til at kunne fortsætte fredag.

Blandt selskaberne kan der komme fokus på Carlsberg, der de seneste par dage er blevet nævnt som mulig køber af konkurrenten AB Inbevs ølmærker Peroni og Grolsch.

Skulle det bliver aktuelt, kan det gå ud over bryggeriets kreditvurdering hos kreditvurderingsbureauet Fitch, skriver Børsen.

Investorerne vil fredag også have et øje på A.P. Møller-Mærsk, da der bliver offentliggjort tal for priserne på containerfragt, hvilket er interessant for containerrederiet Maersk Line.

Rederiet forsøgte sammen med en række af konkurrenterne at hæve raterne med 1000 dollar per 1. december, og det slog delvist igennem i priserne sidste uge, og derfor vil der blive holdt øje med, om det atter gør sig gældende i denne uge.

Blandt de mindre selskaber på fondsbørsen er der lidt nyt omkring Bang & Olufsen. Hollandske Phillips har afvist, at det er interesseret i at købe Struer-selskabet, der i sidste uge annoncerede købsinteresse fra flere sider, skriver Børsen.

Der har også været handelsnyt fra Expedit, der producerer butiksinventar og er hjemmehørende i Hadsten. Selskabet har købt finske New Store Europe for omkring 67 mio. kr. Købet skal styrke Expedits aktiviteter på det finske marked.