Aktier: Draghi-tolkning genoplivede banksektoren

På anden dagen genopstanden. Sådan kunne et vers om de europæiske aktiemarkeder passende lyde fredag. De - og især finanssektoren - oplevede nemlig en stor genkomst oven på torsdagens store rentedrama, som Den Europæiske Centralbank (ECB) havde sat i gang.

Foto: ERIC VIDAL.
Læs mere
Fold sammen

Det paneuropæiske Stoxx 600-indeks gik samlet 2,6 pct. frem, mens de toneangivende børser i Frankfurt, London og Paris løftedes med mellem 1,7 og 3,5 pct. Og dermed blev de tre børser fald torsdag på mellem 1,3 og 2,1 pct. lagt i graven.

Genkomsten kom oven på en ekstremt urolig torsdag, der var præget af, at ECB annoncerede en dobbelt rentesænkning samt en omfattende forøgelse af centralbankens stimuliprogram.

Det modtog de europæiske aktiemarkeder umiddelbart med stor skepsis, men over natten var de nye lempelser og ordene fra centralbankchef Mario Draghi blevet vendt og drejet af investorerne.

Fredag tolkede markedet de samlede udmeldinger fra ECB som positivt nyt. Især underindekset for banksektoren steg på ugens sidste handelsdag, nemlig med hele 4,9 pct.

Otte ud af de ti aktier i Stoxx 600-indekset, der havde størst fremgang, var bankaktier. Blandt dem var de sydeuropæiske banker Banco Comercial Portugues, Banco Popular Espanol og Bankia, der steg med mellem 13,1 og 11,5 pct.

- Mens markederne fik et raserianfald på grund af Draghis kommentar om, at han ikke ser renterne blive sænket yderligere, ser vi alligevel overordnet gårsdagens meddelelse som positiv, siger Mike van Dulken, der er analysechef hos det engelske investeringsfirma Accendo, til Reuters.