Aktier: Draghi-optimismen ser ud til at fortsætte

Opjusterede anbefalinger kan medvirke til at løfte Tryg fredag, der alt i alt tegner lovende for danske aktier.

Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De europæiske aktiemarkeder fik torsdag medvind fra Den Europæiske Centralbak, da bankens chef, Mario Draghi, ikke afviste, at der kan være flere pengepolitiske lempelser på vej.

Og der er ingen grund til at tro, at den gode stemning fortager sig fredag, for både i USA og i Asien fortsatte stigningerne efter dansk lukketid.

Olieprisen er ligeledes i fremdrift - og begge forhold kan være med til at hæve aktiemarkederne igen fredag.

- Der er ganske pæne stigninger. Alt tyder på en højere åbning her til morgen. Jeg bider specielt mærke i bevægelserne i Asien og en stigning i oliepriserne, der giver lidt mere ro. Det hjælper på udviklingen, siger afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen.

Den tyske DAX-future åbnede 1,5 pct. højere, og S&P-futures ligger i et plus på omkring 1 pct. fredag morgen. I Tokyo lukkede Nikkei-indekset hele 5,4 pct. højere.

C20 Cap-indekset sluttede torsdag i 948,7 eller 2,7 pct. højere end onsdagens slutniveau.

- Det hele er kommet i forlængelse af Draghis udtalelser i går. Vi har fået lidt medvind efter meldingerne fra ECB. Der kommer sandsynligvis både rentesænkninger og obligationsopkøb i marts, lyder det fra Ole Kjær Jensen.

Blandt enkeltaktierne vil der særligt være fokus på forsikringsaktierne, mener han. Han henviser til, at amerikanske Citi nu ser både Tryg og Topdanmark i et mere positivt lys.

Analytikerne hos Citi Research har hævet deres anbefaling for begge de store forsikringsselskaber, så de nu lyder på henholdsvis "køb" og "neutral", skriver Bloomberg News.

Tidligere havde Citi anbefalinger på henholdsvis "neutral" for Tryg og "sælg" for Topdanmarks aktie.

Tryg-aktien steg torsdag 7,8 pct. efter årsregnskabet for 2014, hvor overskuddet var større end ventet, men ligger fortsat 11 pct. lavere end ved årsskiftet og 15,3 pct. lavere end for et år siden - ukorrigeret for udbytte.

Finanshuset Berenberg hæver også Tryg-anbefalingen til "køb" fra "hold".

Topdanmark-aktien står i 163 kr. og er dykket 23 pct. på de seneste 12 måneder.

A.P. Møller-Mærsk B-aktien kan komme i fokus, da Berlingske i dag skriver, at Maersk Oil kan blive tvunget til at lukke oliefelter eller udskyde udvinding grundet de lave oliepriser.

TDC beskyldes i Jyllands-Posten af rivaliserende internetudbydere for at forhindre fri konkurrence på markedet for internetudbydere.

Vestas kan komme i søgelyset, forbi den amerikanske konkurrent General Electric kommer med regnskab. I den forbindelse kan der komme nyt om deres vindforretning. Torsdag faldt Vestas-aktien 0,6 pct., blandt andet efter at Exane sænkede anbefalingen af aktien.

Schouw & Co. steg torsdag 5,4 pct. til 343,50 kr. på en opjustering efter en stærk afslutning på 2015. Det er blandt andet i Chile og i Malaysia, at salget har været højere, samtidig med at valutaforhold og udviklingen i råvarepriser har været gunstige. Fredag morgen løfter Nordea sin anbefaling af Schouw-aktien til "køb" fra "hold".

Aktien i Ringkjøbing Landbobank har fået hævet anbefalingen af analytikerne hos Nordea til "køb" fra tidligere "hold". Kursmålet er uændret 1610 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News. Torsdag steg bankaktien 0,8 pct. til 1375 kr.