Aktier: Dong og Novozymes tager jumbopladserne i rødt marked

Fald til Dong og Novozymes presser det danske aktiemarked i rødt torsdag, hvor en bunke af regnskaber fra ind- og udland skaber travlhed hos investorerne.

Foto: Iris
Læs mere
Fold sammen

Det danske C20 Cap-indeks satte onsdag lukkerekord for tredje dag på stribe, men torsdag er stemningen mere grå med et dyk på 0,2 pct. til 1117,82.

Fra morgenstunden var Dong på banen med sit regnskab for første kvartal, og her ramte energiselskabet et stykke fra analytikernes forventninger.

Selskabets driftsoverskud før af- og nedskrivninger, EBITDA, faldt til 3,3 mia. kr. fra 7,1 mia. kr. året før, og det var omkring 800 mio. kr. lavere end analytikernes estimater - som dog var præget af store forskelle.

- Det er fair, at aktien sætter sig et par procenter, for Dong rammer ikke helt de forventninger, der er ude i markedet. Men den skal heller ikke falde mere, og Dong fastholder også sine egne forventninger til hele året, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

NOVOZYMES NED IGEN

Dong-aktien falder 1,7 pct. til 268,40 kr. og er i C20-indekset kun overgået af Novozymes-aktien, som dykker 2,1 pct. til 295,90 kr.

Onsdag var enzymaktien i storform med et hop på omkring 5 pct., efter et regnskab for første kvartal hvor den organiske vækst var højere end ventet. Torsdag har flere banker løftet kursmål for aktien - herunder DNB, Handelsbanken og Credit Suisse.

- Det overraskede mig personligt, at den skulle stige 5 pct. i går på det regnskab. Vi mener, at regnskabet var meget på linje med forventningerne, og derfor er dagens fald meget naturligt i det lys, siger Mads Zink.

Nets-aktien må ligeledes notere et fald torsdag, efter at betalingsselskabet onsdag havde en god dag på børsen oven på en analyse fra amerikanske Citigroup med spekulation om et opkøbstilbud fra konkurrenten Worldline. Aktien falder 1,3 pct. til 123,40 kr.

LUNKEN REAKTION PÅ NORDEA

Torsdagen har desuden budt på regnskab fra svenske Nordea, som landede mere eller mindre på linje med forventningerne.

Bankens nettooverskud i årets første tre måneder lød på 844 mio. euro mod ventet 839 mio. euro - en fremgang fra sidste års 782 mio. euro. Nordea-aktien falder 0,1 pct. til 81,10 kr. på børsen i København.

- Det var et ganske stabilt regnskab, og vi mener, at aktien ser interessant ud på de nuværende niveauer, siger Mads Zink.

Ringkjøbing Landbobank har fået sænket anbefalingen til "hold" fra "køb" af ABG Sundal Collier oven på onsdagens regnskab. Aktien stiger 0,1 pct. til 1646 kr.

Der er også blevet pillet ved synet på Simcorp hos Danske Bank, der har sænket anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb". Aktien dykker 0,8 pct. til 432,50 kr.

Biotekselskabet Onxeo offentliggjorde sent onsdag en opdatering, der viste, at selskabets kassebeholdning er på 21,7 mio. euro, og i løbet af sommeren ventes resultaterne af et fase 3-studie med lægemiddelkandidaten Livatag til behandling af leverkræft. Aktien stiger 2,1 pct. til 19,90 kr.

Blandt selskaberne på fondsbørsen i København vil der senere torsdag være regnskaber fra Unibrew, Össur, Nordfyns Bank og Grønlandsbanken.