Aktier: Dong og Mærsk positive islæt i ellers rødt marked

De danske aktier faldt tirsdag tilbage for anden handelsdag i træk efter at have ligget i rødt stort set hele dagen.

Foto: Erik Refner/Scanpix 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Der var dog en del udsving i løbet af eftermiddagen i kølvandet på meldinger fra Storbritanniens premierminister, Theresa May, omkring planerne for et såkaldt "hårdt brexit".

Blandt enkeltaktierne skilte blandt andet Dong og Mærsk-papirerne sig ud i toppen, mens Chr. Hansen i den anden ende fortsatte tilbagegangen, der har præget aktien de seneste tre handelsdage.

Samlet set faldt C20 Cap-indekset 0,4 pct. til 1037,59.

Hovedtemaet for dagen var talen fra Theresa May, der - i hvert fald kortvarigt - skabte lidt bedring blandt aktierne rundt om i Europa og styrkede pundet kraftigt.

Den største reaktion var dog i Storbritannien selv, hvor det styrkede pund gav større aktiefald. Og det hænger sammen med, at talen fra Theresa May i høj grad blev, som det allerede var rygtet i flere medier i weekenden og mandag.

- Talen var meget, som markedet havde forventet. Der har været en del spekulation om tilgangen til brexit op til talen. Og det har gjort, at markedet havde taget det meste af reaktionen på forhånd. Pundet styrkes dog som modreaktion på en kraftig svækkelse mandag, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg hos Formuepleje, til Ritzau Finans.

- Kigger man på det danske marked, ligger det stort set uændret i forhold til inden talen. Det er præget af forskellige justeringer fra finanshuse og af en forventning om, hvad der sker på fredag, når Donald Trump sættes ind som præsident i USA og holder sin første officielle tale. Det kigger markedet frem mod, fortsætter han.

MÆRSK OG DONG TIL TOPS PÅ STIGENDE OLIEPRIS

Blandt enkeltpapirerne var netop justeringer af anbefalinger og kursmål med til at flytte markedet, men også en stigende oliepris fik sin effekt.

Det skete særligt på Mærsk-aktierne, der endte mod toppen af C20 Cap-indekset med en stigning på 0,7 pct. til 11.940 kr. for B-aktien og 0,4 pct. til 11.340 kr. for A-aktien.

Generelt var energisektoren en af de bedst præsterende i tirsdagens handel, og også Dong Energy steg - med 1,3 pct. til 266 kr. Det var nok til en placering helt øverst i C20 Cap.

Genmab endte med at stige 0,1 pct. til 1264 kr., efter at den amerikanske storbank Goldman Sachs løftede kursmålet for den aktie til 1370 kr. fra 1200 kr., mens anbefalingen forblev på "neutral".

I bunden af C20 Cap endte Chr. Hansen, der faldt for tredje handelsdag på stribe. Det skete, efter at aktien ellers var i forrygende form onsdag og torsdag i sidste uge, hvor et godt regnskab for første kvartal 2016/17 sendte aktien i vejret.

Tirsdag faldt aktien dog med 1,7 pct. til 400 kr. og er dermed bakket samlet 3,1 pct. over de seneste tre handelsdage. Siden regnskabet er aktien dog fortsat steget med 2,9 pct.

FLERE JUSTERINGER OG EN FLS-ORDRE

Blandt formiddagens øvrige analytikerjusteringer hævede norske DNB kursmålet for Novo-aktien til 270 kr. fra 250 kr. Medicinalaktien endte dog 0,9 pct. lavere i 249,90 kr.

Det norske børshus ABG Sundal Collier sænkede desuden sin anbefaling af FLSmidth til "sælg" fra "hold", men kursmålet blev løftet til 280 kr. fra 250 kr. Yderligere fortalte ingeniørkoncernen tirsdag formiddag om en større ordre på en pakistansk cementfabrik for 75 mio. euro.

Den samlede markedsreaktion blev et fald på 2,8 pct. til 312,90 kr.

ALK-Abelló fik sin anbefaling sænket til "sælg" fra "køb" hos Kempen, der også reducerede kursmålet til 900 kr. fra 1150 kr.

Aktien faldt 2,8 pct. til 1020 kr.

Også rederiet Norden led under en nedgradering af anbefalingen. Her var det Carnegie, der sænkede sin anbefaling til "sælg" fra "hold", mens kursmålet forblev på 95 kr. Norden-aktien faldt 2,4 pct. til 122 kr.

Tryg fik modsat løftet sin anbefaling hos både amerikanske Citigroup og svenske SEB til "køb" fra tidligere neutrale anbefalinger.

Tryg-aktien faldt alligevel 0,4 pct. til 134,90 kr.

Bavarian Nordic, der fik indledt dækning hos Kempen med den negative anbefaling "sælg", faldt med 3,6 pct. til 279,50 kr.

Et positivt islæt var der at finde i Andersen & Martini, der steg med 10,6 pct. til 50 kr., efter at bilforhandleren fortalte, at den har afsluttet salget af sin ejendom i Lyngby med en nettoindtægt på 60-70 mio. kr. før skat.