Aktier: DONG i grøn hovedrolle på nyhedstom aktiescene

Med et kursplus på godt 10 pct. straks fra børsåbningen til 259,20 kr. træder nynoterede DONG Energy ind på torsdagens ellers lidt begivenhedsløse børsscene som indehaveren af dagens altoverskyggende hovedrolle, der fremstår i et særligt grønt skær på baggrund af et C20 Cap-indeks, der torsdag middag er faldet 1,0 pct. til 1037,17.

Udbudskursen værdisætter DONG til 98,2 mia. kr., som med den efterfølgende kursudvikling er steget til 108 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Før børsåbningen meddelte DONG, at de udbudte aktier blev prissat til 235 kr. per aktie eller lidt under midten af udbudsintervallet på 220-255 kr. 10 pct. af de solgte aktier er købt af private investorer, mens de resterende 90 pct. er gået til institutionelle investorer både herhjemme og i udlandet.

Udbudskursen værdisætter DONG til 98,2 mia. kr., som med den efterfølgende kursudvikling er steget til 108 mia. kr.

Med den flotte interesse for den nye energiaktie og den høje markedsværdi stiler Dong mod en plads i C20-indekset, og hvis fondsbørsen vælger at anvende den såkaldte fast track-regel for optagelse i indekset, kan Dong meget snart blive en del af eliteindekset, der i givet fald vil tælle 21 aktier, men kun 20 selskaber, fordi Mærsk er repræsenteret med både en A- of en B-aktie.

I løbet af formiddagen har Goldman Sachs oplyst, at storaktionæren har nedbragt sin ejerandel i DONG til 13,39 pct. fra 14,7 pct. Og SEAS-NVE har reduceret sin ejerandel til 9,61 pct. fra 10,82 pct., oplyser forsyningsselskabet.

Negativ trend i Europa

Den generelle stemning på det danske aktiemarked flugter torsdag med udviklingen på de europæiske markeder, der peger nedad for anden dag i træk.

- Det er lidt svært at sige hvorfor. Der er ikke rigtigt de store makronyheder i dag eller i ugen i det hele taget, konstaterer chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink og påpeger, at de amerikanske aktiemarkeder ellers lukkede med stigninger, som altså ikke kunne forplante sig til Europa.

I bunden af dagens C20-indeks ligger Mærsk-aktierne med et fald på 2,6 pct. til 8755 kr. for B-aktien. Og baggrunden kan søges i dagens faldende oliepris

.

- Med de stigninger de to dage op til i dag, og nu hvor olien kommer lidt ned i gen, så er det helt naturligt, at Mærsk er en af de aktier, der falder mest, mener Mads Zink.

Omvendt ligger TDC-aktien i toppen af indekset omend med et lille minus på under 0,1 pct. til 33,35 kr., og det er ifølge Mads Zink lidt specielt i betragtning af, at netop teleindekset er det underindeks i det fælleseuropæiske Stoxx 600 indeks, der ligger lavest med et samlet fald på små 2 pct.

- Der var lidt negative skriverier om aktien i går (om store udgifter til fibernet, red.), som den blev sat lidt ned på. Men det var gammelt nyt, og det er måske gået op for flere, og det er ikke noget man skal frygte. Så den får lov til at klare sig lidt bedre i dag. Det er udlandet, der køber op i aktien igen i dag, siger Mads Zink.

- Det interessante er faktisk, at det ikke er fordi teleaktierne "performer" specielt godt i Europa, det er dem, der "performer" værst. Jeg tror, at TDC er den eneste teleaktie, der er i plus i dag, uddyber han.

Blandt sidepapirerne bliver der leveret regnskab for første halvår 2015/16 fra Roblon i løbet af torsdagen. Aktien er endnu ikke handlet torsdag.