Aktier: Dollarsvækkelse sender europæiske aktier ned

Mens de amerikanske investorer onsdag sendte aktierne til vejrs efter nye udmeldinger fra centralbanken Federal Reserve, ser det ud til, at modtagelsen i Europa torsdag bliver mere lunken.

Læs mere
Fold sammen

Meldingerne fra centralbankchef Janet Yellen bliver tolket i retning af, at der formentlig går lang tid endnu, før Federal Reserve vil sætte renten op. Det var guf for de amerikanske investorer, men set med europæiske briller betyder det formentlig også, at dollarens styrkelse over for euro tager af i tempo.

De seneste dages sidelæns bevægelser på de internationale valutamarkeder, blev sent onsdag aften afløst af voldsomme bølgeskvulp, hvor dollar svækkedes markant og euro nåede i underkanten af 1,10 dollar,

Og det er negativt for de europæiske aktier, forklarer senior aktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea.

- Det betyder, at de europæiske virksomheder mister konkurrenceevne. Vi må også bare erkende, at de europæiske aktier er steget meget på, at dollar er styrket meget over for euro, vurderer han.

Futureshandlen i det tyske DAX-indeks indikerer et fald på 0,5 pct.

Herhjemme kan Danske Bank og Pandora blive sendt ned fra morgenstunden, da der fragår udbytte i aktierne. Danske Banks investorer får 5,50 kr. pr. aktie, mens Pandoras investorer får 9 kr. Danske Bank-aktien sluttede onsdag i 175,30 kr., mens Pandora endte i 614,50.

Afgørelsen om, hvorvidt Novo Nordisk genansøger om godkendelse af insulinet Tresiba i USA, er ifølge dagbladet Børsen på trapperne. Investorer i Novo Nordisk har kæmpe beløb på spil, da kursværdien kan svinge 100-150 mia. kr. på udfaldet af den igangværende vurdering af Tresiba.

- Det er måske den vigtigste begivenhed for Novo Nordisk i år. Det kan sende aktien op, men det kan også sende aktien betydeligt ned, hvis de venter med at indsende ansøgningen. Vi regner med april-maj, siger Jesper Bamberger.

Novo Nordisk sluttede onsdag i kurs 339,40. Det samlede C20 Cap-indeks endte i 957,08.

Blandt sidepapirerne aflægger bryggeriet Harboes regnskab for sit forskudte tredje kvartal. For hele året venter selskabet et driftsresultat på EBITDA-niveau på 115-125 mio. kr. og et overskud før skat på 25-35 mio. kr.

Zealand Pharma oplyser før børstid, at partneren Sanofi har offentliggjort de første resultater fra det såkaldte Elixa hjerte-kar-sikkerhedsstudie af Lyxumia (Lixisenatid), og resultaterne understøtter ifølge selskabet Sanofis genindsendelse af en registreringsansøgning for Lixisenatid i USA i 3. kvartal 2015.

Studiet viste, at Lixisenatid var non-inferiør, men ikke overlegen, i forhold til placebo for så vidt angår hjerte-kar-sikkerheden.

Zealand-aktien faldt onsdag 0,5 pct. til kurs 94,50.

/ritzau/FINANS

 

Sine Schack Vestergaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk