Aktier: Dollarstyrkelse sender indtjeningsestimater ned

Mange af de amerikanske aktieinvestorer var i defensiven på Wall Street fredag.

Den markante styrkelse af den amerikanske dollar satte igen ind fredag, og investorernes bekymringer for, hvor hårdt det vil ramme de amerikanske selskaber, eskalerede i samme takt.

Indtil fornylig var det opfattelsen, at selskaberne på Wall Street ville øge indtjeningen med over 3 pct. årets første kvartal, men dollarens himmelflugt har vendt rundt på koncernernes indtjeningsmuligheder, og nu anser analytikerne det som mest sandsynligt, at indtjeningen vil falde med over 3 pct. i såvel første som andet kvartal i år.

- Markedet har været temmelig uroligt, nervøst og risikabelt lige siden Federal Reserve afsluttede de kvantitative lempelser. Det skyldes sammenfaldet af den stærkere dollar, bekymringer over virksomhedernes overskud og spekulationer over, hvad Federal Reserve gør, siger markedsstrateg Quincy Krosby fra Prudential Financial i New Jersey til Bloomberg News.

Samtidig var der faldende forbrugertillid i form af indikatoren fra University of Michigan samt et større fald i producentpriserne end ventet. Og selv kerneproducentpriserne - hvor fødevarer og energi trækkes ud - faldt markant, selv om der var ventet en lille stigning.

Fredag endte med et fald i S&P 500-indekset på 0,6 pct., som sendte indekset ned til 2053,40. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med med et fald på 0,8 pct. i 17.749,31, mens Nasdaq-indekset blev fredagens mindst ringe med et fald på 0,4 pct. til 4871,76.

Omsætningen lå i det normale niveau på New York Stock Exchange, hvor 750 mio. aktier skiftede hænder. Aktiviteten på Nasdaq-børsen var også normal med 1,8 mia. aktier i omsætning.

Med fredagen overstået kan ugens udvikling betegnes som ringe. S&P er faldet 0,9 pct., og Dow Jones er reduceret med 0,6 pct., mens Nasdaq-indeksets fald begrænses til knap 0,5 pct.

Selskabsmæssigt var fredagen forholdsvis stille. Regnskabssæsonen er efterhånden ebbet ud, og der var kun et par enkelte kvartalsopdateringer sent torsdag.

FXCM, der står bag en valutaplatform på nettet, kom ud af fjerde kvartal med en markant højere top- og bundlinje, end der var ventet i markedet. FXCM-aktien steg 20 pct.

Restaurationskæden El Pollo Loco kom sent torsdag med et overraskede positivt regnskab for de sidste tre måneder af 2014. Forventningerne lå inden for det estimerede interval, og aktien blev sendt 12,9 pct. højere.

Til gengæld var der pres på olie- og råvareselskaber efter vigende priser på råvaremarkederne.

Mandag morgen handles de amerikanske aktiefutures fortsat med negativ undertone.

Analytikerne ser frem mod de kommende dages pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank og ikke mindst onsdagens pressemøde med centralbankchef Janet Yellen.