Aktier: Dollar-styrke rammer indtjeningen hårdt

De amerikanske aktieinvestorer fik ørerne i maskinen tirsdag.

Læs mere
Fold sammen

 

Den styrkede dollars indflydelse på regnskabsresultaterne stod klart, idet skuffende resultater fra selskaber som Caterpillar og Microsoft øgede bekymringerne over det økonomiske opsvings styrke.

- Valuta-modvind samt klare beviser på en kontinuerlig opbremsning i den globale vækst har stor indvirkning på de kvartalsvise resultater. Sammenholdt med de noget skuffende ordrer på varige goder var det en hæmsko for enhver optimisme i dagens handel, noterer fondsforvalter Chad Morganlander fra Stifel, Nicolaus & Co. i St. Louis til Bloomberg News.

Tirsdag sluttede med et fald i S&P 500-indekset på 1,3 pct. til 2029,55. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et drop på 1,7 pct. i 17.387,21, mens Nasdaq-aktierne blev dagens Sorteper med et fald på 1,9 pct. til 4681,50.

Small Cap-aktierne i Russell 2000-indekset lukkede med et minus på 0,5 pct. i 1194,66.

Texas Instruments og Microsoft stod til regnskab for mandagens sene regnskaber.

Texas Instruments, der ellers kom rigtig godt ud af sidste del af 2014, faldt 0,4 pct. og Microsoft, der måtte se et omsætningsfald i Kina og Japan i øjnene på grund af den stærkere dollar, droppede hele 9,3 pct.

Blandt dagens andre selskaber var verdens største minedrifts- og entreprenørudstyrsproducent Caterpillar i fokus. Selskabets forventninger lå under analytikernes estimater på både indtjening og omsætning for 2015. Det kostede Caterpillar 7,1 pct. på aktiekursen.

Knap så galt gik det Dupont, der fortsat har store interesser i Danmark efter overtagelsen af Danisco i 2011. Koncernen bogførte uventet et fald i fjerde kvartals salg, og også prognosen for 2015-indtjening lå under analytikernes estimater. Igen er det den stærkere dollar, der skærer en stor luns af overskuddet. Aktien faldt 1,3 pct.

Efter børstid skød verdens mest værdifulde selskab, it-giganten Apple, med et overskud på 3,06 dollar per aktie langt over analytikernes forventede overskud på 2,60 dollar per aktie. IPhone-salget løb op i 74,5 mio. styk eller næsten 10 mio. over analytikernes ventede smartphonesalg på 64,9 mio., mens salget af iPad var lidt svagere end ventet. Aktien i Apple steg 5,7 pct. i eftermarkedet.

Den amerikanske telegigant AT&T kom ud af fjerde kvartal 2014 med et overskud på 0,55 dollar per aktie mod analytikernes forventede 0,54 dollar per aktie.

EBITDA-marginen kunne med 36,7 pct. til gengæld ikke leve op til estimaterne, der lød på 38,6 pct. Men da AT&T gentog sin anlægsinvesteringsprognose for 2015 og estimerede højere marginaler i år, steg AT&T 1,4 pct. i eftermarkedet.

Internetgiganten Yahoo klarede sig med en justeret indtjening per aktie på 0,30 dollar lidt bedre end ventet. Men det var nyheden om koncernens salg af den 15 pct. store andel af den kinesiske e-handel gigant Alibaba, der fik aktionærerne op af stolen.

Yahoo løftede nemlig sløret for en model, som undviger beskatning af gevinsten ved salget. Aktionærerne tog godt imod nyhederne, og aktien steg 6,7 pct. i eftermarkedet.

Onsdag byder på afslutningen af Federal Reserves rentemøde. Her kan Federal Reserve næppe undgå at se på dollarens voldsomme styrkelse og den udfordring, der kommer fra den Europæiske Centralbank (ECB) og i Bank of Japan, når det gælder pengepolitikken.

Onsdag morgen ligger de amerikanske aktiefutures med stigninger på 0,3 pct. i Asien.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk