Aktier: Dollar og regnskabssæson skyder aktier i sænk

En lille håndfuld aktier trodser tirsdag middag den negative stemning på aktiemarkedet herhjemme og i Europa. TDC, Tryg, Nordea, Jyske Bank og med FLSmidth med vippen går de mod den negative stemning med små plusser i et eliteindeks, der har udbygget morgenens fald til 0,8 pct. til 981,34.

- Tirsdag er lidt rød og i særdeleshed herhjemme. Det er blandt andet valutamarkederne, der er med til at bestemme retningen i dag - og oveni kommer, at vi stikker hovedet ind i regnskabssæsonen, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank.

- Dollaren ligger lidt svagere - og det er hverken godt for de europæiske eller danske aktier, siger han til Ritzau Finans.

TDC ligger tirsdag ved middagstid i toppen af C20 Cap med et plus på 1,2 pct. til 31,93 kr. Lige efter skøjter Nordea videre på mandagens stigning - i dag med et plus på 0,9 pct. til 62,20 kr., mens forsikringsselskabet Tryg ligger som nummer tre efter offentliggørelse af regnskab for første kvartal tirsdag morgen. Tryg stiger med 0,4 pct. til 125,60 kr.

- Tryg skuffede lidt på præmieindtægter med var oppe på resultatet på bundlinjen. Så regnskabet er godkendt. Og havde stemningen været med Tryg, så var aktien nok steget mere, vurderer Ole Kjær Jensen.

Bundlinjen hos Tryg var et overskud på 445 mio. kr., hvilket var 105 mio. kr. højere, end analytikerne ifølge Ritzau Estimates havde ventet. Den hårde start på året på aktiemarkedet betød dog, at der var tale om en tilbagegang i forhold til første kvartal af 2015.

Jyske Bank stiger med 0,1 pct. til 280,30 kr., mens FLSmidth ligger uændret ved middagstid i 261,70 kr.

NOVOZYMES OG PANDORA I BUND

Enzymproducenten Novozymes ligger som bundprop med et fald på 2,7 pct. 285,70 kr. sammen med smykkeselskabet Pandora, der falder med 1,6 pct. til 841 kr.

- Novozymes har fået sænket anbefalingen af Danske Bank til "sælg" fra "hold", og det trækker aktien ned. Ser man på Pandora er der kommet negative salgstal nyt fra LVMH, hvilket siger noget om folks lyst til at bruge penge på luksusvarer - og her er bekymringen jo også, hvordan det går med økonomien i Kina, siger Ole Kjær Jensen.

Franske LVMH er verdens største producent af luksusvarer og står blandt andet bag Louis Vuitton-tasker, Moet & Chandon-champagne, Bulgari-smykker og Hennessy cognac.

MÆRSK FALDER

A.P. Møller-Mærsk holder generalforsamling tirsdag for aktionærerne. Det betyder samtidig, at det er sidste dag at købe aktien, såfremt man vil have del i de 300 kr., der fragår fra aktien onsdag.

Faldet i B-aktien på 1,1 pct. til 8465 kr. kommer på trods af en stigning i olieprisen, og at konkurrenten - franske CMA CGM - har varslet rateforhøjelser på ruterne mellem Asien og Nordeuropa. Også tyske Hapag-Lloyd har meldt ud, at det vil blive dyrere at sejle fragt på ruten.

- Mærsk steg mandag - måske fik den lidt for meget. Men ellers er det generalforsamlingen, som der er fokus på i dag, siger Ole Kjær Jensen.

CHR. HANSEN I FOKUS

Fokus er der også på ingredienskoncernen Chr. Hansen, der tirsdag har budt analytikere og investorer indenfor til en kapitalmarkedsdag. Selskabet har løftet sit langsigtede finansielle mål for den organiske vækst til 8-10 pct. fra tidligere 7-10 pct. Investorerne virker dog ikke helt tilfredse. Aktien ligger med i bunden og falder 1,4 pct. til 424,20 kr.

Coloplast-aktien, som har fået skåret kursmålet til 445 kr. fra 488 kr. hos finanshuset Jefferies - ifølge Bloomberg - falder 0,6 pct. til 487,40 kr.

BILER PÅ VEJ VÆK FRA BØRSEN

Uden for eliteindekset har bilforhandleren Andersen & Martini medvind. Aktien ligger som den mest stigende på det danske aktiemarked tirsdag middag med et plus på 13,2 pct. til 43 kr.

Selskabets hovedaktionær, Peter Hansen, der sidder på 80 pct. af selskabet og desuden er topchef, er i øjeblikket ved at polstre sig økonomisk med henblik på at komme et købstilbud og afnotere selskabet, skriver Børsen.

Der går udbytte på 9,50 kr. per aktie fra i Brødrene Hartmann. Aktien falder med 4,1 pct. til 266,50 kr., hvilket er et fald på 11,50 kr.