Aktier: Direktørløse Lundbeck i fokus på grøn morgen

Foto: Torkil Adsersen

Et utidigt farvel til topchefen bringer Lundbeck ind i rampelyset mandag morgen på aktiemarkedet.

På det mere generelle plan er der lagt op til grønne aktiemarkeder fra ugens start, efter at weekenden har budt på mindre uro og destruktion end frygtet.

I Nordkorea var det spået, at nationaldagen lørdag ville blive brugt af præsident Kim Jong-un til at vise flere prøver på landets militære isenkram, men det skete ikke. Samtidig er orkanen Irma, der har ramt Florida, aftaget i styrke.

Det udløser stigninger på de asiatiske aktiemarkeder, og ud fra handelen med futures i Europa er der også lagt op til fremgang på 0,5 til 0,7 pct. i de ledende indeks ved handelsstart klokken 9.

Lundbeck må dog formentlig se frem til et kursknæk, da selskabets succesrige administrerende direktør, Kåre Schultz, har fået nyt job og forlader den danske medicinalkoncern. Der er ikke sat en endelig dato på ophøret, inden Kåre Schultz tiltræder som administrerende direktør hos en anden medicinalkæmpe, Teva. Samtidig stopper salgsansvarlig Staffan Schüberg i Lundbeck.

Lundbeck-ledelsen mister de to direktører, men bestyrelsesformand Lars Rasmussen lover at fastholde strategien og starte jagten på afløsere med det samme.

»På det sidste har man nok i aktien og værdiansættelsen købt sig lidt ind i Kåre Schultz og mulighederne for, at han bliver ved med at overraske positivt, i forhold til hvad der egentlig ligger i vækstperspektivet og pipelinen.«

»Derfor kommer det også til at koste på aktiekursen i dag, så derfor kan man godt frygte et fald på mere end 5 pct.,« siger Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker i Alm. Brand Markets.

TDC har desuden meldt sig på banen mandag morgen med købet af den nystartede konkurrent Plenti. TDC køber selskabet, der kun har to år på bagen, for 74 mio. kr., og får dermed en kundeportefølje på 90.000 ind i folden.

Købet ventes at presse TDC's driftsindtjening (EBITDA) en lille smule i 2017, men fra 2018 og fremefter vil der være positivt bidrag, forudser telekoncernen.

Blandt de andre danske eliteaktier kan der være fokus på Novo Nordisk, da der er årsmøde i den europæiske diabetesforening i denne uge.

Også i medicinalsektoren kan Genmab tiltrække sig opmærksomhed, efter at biotekselskabet fredag uddybede fase 2a-data for sin lægemiddelkandidat Tisotumab Vedotin mod livmoderhalskræft.

Ifølge børshuset Jefferies tegner Genmabs data lovende, om end analytikerne gør opmærksom på, at bivirkninger ved midlet kan udgøre et problem. Børshuset konkluderer dog, at lægemiddelkandidaten kan være undervurderet og fastholder anbefalingen køb med et kursmål på 1700 kr. Genmab-aktien kostede fredag 1454 kr.

ISS kom desuden sent fredag med en lille nyhed om en nyvunden kontrakt på 45 mio. pund over fem år i Storbritannien.

Uden for C20 har Simcorp fået løftet sin anbefaling til »køb« fra »hold« af analytikerne i investeringsbanken Goldman Sachs. Banken sætter kursmålet til 450 kr., viser data fra Bloomberg, mens kursen fredag var på 378,50 kr.

Mandagen byder ikke på nogen danske regnskaber, men der kommer senere på ugen kvartalstal fra Flügger, Roblon, Speas og TK Development.

/ritzau/FINANS