Aktier: Direktørens farvel koster kassen for Lundbeck-aktien

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN. Kåre Schultz forlader Lundbeck, og det gør ondt på virksomhedens aktie.
Læs mere
Fold sammen

Lundbeck-aktien er under stort salgspres mandag, efter at den succesrige topchef, Kåre Schultz, har sagt sit job op. Det koster mere end en tiendedel af kursen og holder C20 Cap nede fra morgenstunden.

Samlet set stiger indekset 0,15 pct. til 1165,7 og klarer sig dermed en del værre end de store europæiske aktieindeks, der fejrer ugens start med stigninger på 0,5 til 0,8 pct. Weekenden har budt på mindre uro og destruktion end frygtet, da der hverken kom en ny missiltest i Nordkorea eller en optrapning af orkanen Irma i Florida.

LUNDBECK KNÆKKET

De gode nyheder kan Lundbeck til gengæld ikke bruge til meget, da investorerne sælger ud og giver medicinalaktien et gevaldigt kursknæk.

Kåre Schultz forlader inden længe den danske medicinalkoncern for at tiltræder som administrerende direktør hos en anden medicinalkæmpe, Teva. Samtidig stopper salgsansvarlig Staffan Schüberg i Lundbeck.

Bestyrelsesformand Lars Rasmussen lover at fastholde strategien og starte jagten på afløsere med det samme, men investorerne er stærkt skeptiske.

»På det sidste har man nok i aktien og værdiansættelsen købt sig lidt ind i Kåre Schultz og mulighederne for, at han bliver ved med at overraske positivt, i forhold til hvad der egentlig ligger i vækstperspektivet og pipelinen,« siger Michael Friis Jørgensen, analytiker i Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.

Kåre Schultz, der har en fortid i Novo Nordisk, blev ansat i Lundbeck i maj 2015, og alene nyheden om hans ansættelse løftede aktien 20 pct. på én dag. Alt i alt har han givet et kursløft fra 130,50 kr. til 411,80 kr. i fredags. Mandag rasler aktien dog 11,9 pct. ned til 363 kr. efter 20 minutters handel.

DONG VINDER OG TDC KØBER

Dong Energy har vundet en budrunde i Storbritannien og skal opføre verdens største havmøllepark, Hornsea 2, ud for den britiske kyst. Hornsea 2 får en kapacitet på 1368 megawatt (MW).

Det sker til en elpris på 57,50 pund per megawatttime (MWh), som er 50 pct. lavere end ved sidste budrunde i 2015 og samtidig den laveste nogensinde i Storbritannien, oplyser Dong.

Dong er i forvejen i gang med at opføre Hornsea 1 på 1200 MW. De to projekter giver dermed Dong stordriftsfordele, da der kan udnyttes erfaringer fra udviklingen af Hornsea 1, og møllerne kan tilsluttes samme driftscentral i Grimsby.

Investorerne er dog ikke synderligt imponerede over aftalen og sender Dong-aktien ned med 0,3 pct. til 331,10 kr.

TDC har købt den nystartede konkurrent Plenti. TDC køber selskabet, der kun har to år på bagen, for 74 mio. kr., og får dermed en kundeportefølje på 90.000 ind i folden. Købet ventes at presse TDC's driftsindtjening (EBITDA) en lille smule i 2017, men fra 2018 og fremefter vil der være positivt bidrag, forudser telekoncernen.

Købsprisen svarer til mindre end 0,5 pct. af TDC's årlige omsætning, så der er tale om en lille sag. Ikke desto mindre bliver handelen rost af analytiker Morten Imsgard fra Sydbank, som over for Ritzau Finans kalder det »et fornuftigt køb«.

TDC stiger 0,9 pct. til 36,04 kr.

C20-indekset toppes af Pandora og Vestas, der begge stiger omkring 1 pct., uden at der dog er større nyheder ude om de to aktier.

SIMCORP LØFTET AF ANALYSE

Uden for C20 har Simcorp fået løftet sin anbefaling til »køb« fra »hold« af analytikerne i investeringsbanken Goldman Sachs. Banken sætter kursmålet til 450 kr., viser data fra Bloomberg.

Den analyse giver genklang i markedet, hvor Simcorp-aktien stiger 3,4 pct. til 391,30 kr. i den tidlige handel.

Også SAS starter dagen i grønt med et løft på 1,2 pct. til 17,20 kr. Storbanken HSBC har løftet anbefalingen af aktien til »køb« fra tidligere »hold«, skriver Bloomberg News.

Mandagen byder ikke på nogen danske regnskaber, men der kommer senere på ugen kvartalstal fra Flügger, Roblon, Speas og TK Development.

/ritzau/FINANS