Aktier: Detail-skuffelse vendte torsdagens rekord-kurs i USA

Det amerikanske aktiemarked lukkede med blot små udsving fredag, efter at et sæt skuffende økonomiske data for blandt andet detailsalget trak ned i det ellers rekordhøje niveau fra torsdag.

Læs mere
Fold sammen


S&P 500-indekset lukkede med et minus på 0,1 pct. i 2184,05. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,2 pct. til 18.576,47, mens Nasdaq-papirerne sluttede dagen med en gevinst på 0,1 pct. til 5232,89, hvilket var nok til at fastholde endnu en dag i det højeste niveau nogensinde.
SVAGE ØKONOMISKE DATA

Det vigtige detailsalg i USA udviklede sig svagere end forudset i juli med en flad udvikling på månedsbasis, mens økonomer havde estimeret en stigning på 0,4 pct.
Og uden bil- og benzinsalg var der en tilbagegang på 0,1 pct. , hvor analytikerne havde sat næsen op efter en fremgang på 0,3 pct.
Fra inflationsfronten var der fald i producentpriserne på 0,4 pct. på månedsbasis, og 0,2 pct. på årsbasis. Økonomer havde ventet stigninger på henholdsvis 0,1 pct. og 0,2 pct.
Også udviklingen eksklusive fødevarer og energi - kerneproducentpriserne - lå med et månedsfald på 0,3 pct. og en årsstigningstakt på 0,7 pct. langt under det ventede. Analytikernes bud lød på stigninger på henholdsvis 0,2 og 1,2 pct.

Også forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan skuffede, mens forretningslagrene voksede mere end ventet.
Trods ugens rekorder i alle tre hovedindeks, blev S&P 500-indeksets stigning begrænset til et stykke under 0,1 pct. set over hele ugen. Dow Jones steg knap 0,2 pct., mens Nasdaq-papirerne gjorde det bedst med en ugestigning på godt 0,2 pct.

»Markedet har været ganske tilfredsstillende hen over sommeren. Det har ikke været overvejende gode nyheder, vi har set, men snarere fraværet af enhver form for reelt dårlige nyheder. Dagens tal lå generelt under forventningerne, men der har ikke været nogen reaktion. Folk er lullet i søvn,« vurderer chefstrateg Tom Siomades fra Hartford Funds Investment Consulting Group i Pennsylvania ifølge Bloomberg News.

Syv ud af ti undersegmenter i rødt

Syv af de ti sektorer i S&P 500-indekset lukkede fredag med tab. Værst gik det råvareselskaberne, der mistede 1,2 pct. på sektorbasis, mens energisektoren lå i top med en stigning på 0,7 pct.

Stærke regnskaber fra detailhandel

Suset fra detailhandlen fortsatte fredag, hvor JC Penney fremlagde et resultat over forventning, selvom varehuskæden fortsætter med at tabe penge. Aktien steg 3,5 pct.
Kollegaen Nordstrom overraskede også positivt ved torsdag aftens regnskab. Aktien steg godt 8 pct.

De gode regnskabstal kommer oven på solide positive overraskelser fra såvel Macy's som Kohl's torsdag.
Fusionen mellem Dow Chemical og Dupont ser ud til at trække i langdrag trods en positiv indstilling hos aktionærerne. Det er konkurrencemyndighederne i EU, der vil undersøge fusionen grundigt, hvilket vil forsinke sammensmeltningen. Aktierne faldt henholdsvis 2,4 pct. og 0,2 pct.

Mandag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder med en generel positiv undertone, og de amerikanske futures stiger samtidig op mod 0,2 pct.