Aktier: Det ringede ud for TDC i mismodigt marked

De danske investorer foretrak salgsknappen frem for købsknappen i fredagens aktiehandel, hvor det ledende C20 Cap-indeks gik på weekend i 1013,93 efter et fald på 1,0 pct.

Læs mere
Fold sammen

I bunden af det danske eliteindeks endte telekoncernen TDC, som dykkede 4,3 pct. og endte i 33,02 kr. Det fulgte, efter at TDC havde fået sænket sin vurdering af det amerikanske kreditvurderingsinstitut Fitch "BBB-" fra "BBB".

Dermed er TDC's rating nu lige præcis niveauet over, hvad Fitch betegner som spekulativ investering. Udsigten for vurderingen er stabil.

Den sænkede anbefaling skal blandt andet ses i lyset af TDC's opkøb af det norske tv- og bredbåndsselskab Get, der kostede telekoncernen 12,5 mia. kr. i 2014. Fitch vurderer, at betalingen af gæld kommer til at tage længere tid end hidtil forventet.

Men den danske telekoncern var dog ikke ene om at blive sendt bagud i fredagens aktiehandel, påpegede chefhandler Mads Zink fra Danske Bank over for Ritzau Finans.

- Hvis man kigger rundt om i Europa, er det teleselskaberne, som især tager nogle fald i fredagens handel. Faldet hos TDC skal derfor ses i lyset af, at telemarkedet generelt har haft det svært i Europa, siger Mads Zink.

Fald var der også for aktierne i A.P. Møller - Mærsk, hvis B-aktie endte 2,9 pct. lavere i 8805 kr. Det lyseblå konglomerat presses af lave fragtrater og de faldende oliepriser, og det har medvirket til, at Danske Markets har skåret i sin anbefaling af aktien.

- Udover at olieprisen fortsat er lav, så har vi også været ude og nedjustere aktien. Det er med til at sende Mærsk ned i fredagens handel, konstaterer Danske Banks chefhandler.

Mærsk-aktien får nu mærkatet "hold" i stedet for det tidligere "køb". Samtidig skærer Danske Bank næsten en fjerdedel af kursmålet til 9500 kr. fra tidligere 12.500 kr.

Selskabsnyt var der også fra Danske Bank, der endte 0,7 pct. lavere i 180,70 kr. Efter en gennemgang af sin goodwill har banken besluttet at nedskrive for 4,5 mia. kr. Nedskrivningen omhandler bankens aktiviteter i Finland og Nordirland.

Vindmøllemageren Vestas, der lukkede i 477,50 kr. efter et fald på 0,3 kr., kunne sent torsdag oplyse om en ordre på 100 megawatt i USA. Kunde, mølletype eller geografisk placering blev ikke oplyst.

Derudover kunne Vestas med interesse notere, at den store amerikanske skattepakke, inkluderende en forlængelse af vindstøtteordningen PTC, sammen med en udgiftspakke fredag blev stemt igennem Repræsentanternes Hus. Derefter manglede blot Senatet at godkende lovpakkerne, der slutteligt også skal have en signatur af præsident Barack Obama.

Genmab endte 1,1 pct. lavere i 915,50 kr., efter at biotekselskabet oplyste, at det havde fået en milepælsbetaling på 3 mio. dollar i samarbejdet med partneren Janssen vedrørende Duobody-teknologiplatformen. Milepælsbetalingen blev udløst som følge af Janssens udvælgelse af en klinisk kandidat til det sjette program i samarbejdet.

Nyt fra bioteksektoren var der også blandt sidepapirerne, idet Bavarian Nordic indgik en aftale med selvsamme Janssen om udvikling af en HPV-vaccine.

Som led i aftalen får Bavarian Nordic, der sluttede 5,4 pct. højere i 340 kr., en forudbetaling på 9 mio. dollar, men har samlet mulighed for at modtage op mod 171 mio. dollar, svarende til knap 1,2 mia. kr. Dertil kommer royaltybetalinger for fremtidigt salg.

/ritzau/FINANS

 

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk