Aktier: Det meste fokus på Novo og Novozymes i rødt C20

Reaktionen på regnskaberne fra de to C20-medlemmer, Novo Nordisk og Novozymes, er negativ. Investorerne i Novozymes er blevet fælt skuffede, mens forventningerne til Novo Nordisk måske bare har været en spids for høje.

Læs mere
Fold sammen

- Næsten al opmærksomhed på det danske marked er koncentreret om Novo Nordisk og Novozymes. Renser man for udviklingen i de to aktier, tror jeg vi performer som de øvrige europæiske markeder, vurderer chefhandler i Danske Bank Mads Zink.

I Europa er der beskedne stigninger eller beskedne fald i de store indeks. Det danske eliteindeks C20 Cap falder med 1,4 pct. til 1049,57.

Novozymes aktien ligger med et fald på 12,4 pct. i 317,60 kr. Det er det næststørste fald blandt samtlige aktier på børsen.

Enzymgigantens regnskab for andet kvartal kunne slet ikke leve op til forventningerne hos aktieanalytikerne.

Toplinjen steg i andet kvartal til 3449 mio. kr. fra 3061 mio. kr. i samme periode året før, men analytikerne havde regnet med en fremgang til 3656 mio. kr. Driftsresultatet var også under forventningerne. Enzymgigantens driftsresultat landede på 930 mio. - en fremgang fra 787 mio. kr. i den tilsvarende periode, men 41 mio. kr. lavere, end analytikerne ifølge Ritzau Estimates havde regnet med.

- Der er ingen tvivl om at Novozymes skuffede. Omsætningen og EBIT er 5 pct. lavere end ventet, og desuden nedjusterer selskabet udsigterne for den organiske vækst, fremhæver chefhandleren og tilføjer:

- Det koster, når man er prissat så dyrt som Novozymes er.

Desuden var aktien steget op til regnskabet, så han karakteriserer ikke faldet som overraskende, men som "meget fair". Mads Zink mener at alle er blevet skuffede, men noterer sig, at det er udlandet, der reagerer voldsomt, da de er dominerende på salgssiden.

Novo Nordisk, der også leverede regnskab før åbningen torsdag, falder et par procent til 401,60 kr.

- Overordnet set var regnskabet som ventet. EBIT lidt bedre, men drevet af "one offs". Victoza er den gode nyhed, men insulinvæksten på 5 pct. er til den lave side, skønner Mads Zink, der mener, at det er insulinvæksten, der er forklaringen på faldet. Han finder det i øvrigt "fair nok at sætte aktien ned".

Novo Nordisk kom ud af andet kvartal med et driftsresultat (EBIT) på 12,5 mia. kr. - en fremgang fra 8,7 mia. kr. samme periode året før, hvilket samtidig var en del over forventningen blandt analytikerne, der havde regnet med et plus på 11,7 mia. kr. ifølge Ritzau Estimates. Derimod landede omsætningen som ventet på 27,1 mia. kr., mens Novo Nordisk kom med en mindre opjustering af forventningerne til indtjeningen i lokal valuta.

Blandt de øvrige selskaber i C20-regi er der fortsat fokus på DSV, og det er af den positive slags. Aktien har de seneste par dage kørt pænt efter et klart bedre end ventet regnskab for andet kvartal tirsdag. For tredje dag i træk betræder aktien rekordterritorium og ligger i toppen af C20 - ligeledes for tredje dag i rap. DSV drøner 1,4 pct. op torsdag middag til 253,30 kr.

- DSV har det rigtigt godt. Markedet kunne lide hvad de så, konstaterer chefhandleren, der vurderer, at der er pæn interesse primært fra udenlandske købere i aktien.

- Det ser ud som nogle udenlandske investorer ikke havde ventet et så positivt resultat, som der blev kørt hjem og det reagerer de på, siger han.

Efterfølgende har en stribe finanshuse justeret kursmål i opadgående retning.

Blandt de mindre selskaber har der været regnskab fra North Media, som i første halvdel af året må notere tilbagegang på både salg og drift.

Mediekoncernens driftsresultat før særlige poster blev et underskud på 3,5 mio. kr. - mod et plus på 26,7 mio. kr. i den samme periode året før. Omsætningen dykkede med omkring 25 mio. kr. til 511,6 mio. kr.

North Media-aktien falder 1,4 pct. til 14 kr.

Bavarian Nordic tager en kursfaldspause torsdag efter tre dage med fald, siden at det kom frem, at en amerikansk hedgefond ser et fald på 70 pct. i aktien som retfærdig. Sidste fredag kostede aktien 321 kr., mens den torsdag koster 295,50 kr. efter en stigning på 3,1 pct. mod onsdag.