Aktier: Det amerikanske aktiemarked afventer Yellen-tale

Onsdag kan blive en dag, hvor det amerikanske aktiemarked kommer til at sidde på hænderne, indtil chefen for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Janet Yellen, holder tale.

Foto: MICHAEL REYNOLDS.
Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktiefutures ligger næsten uændrede, hvor futures på Dow Jones ligger til et fald på 0,1 pct., mens S&P 500 falder minimalt med 0,02 pct., og Nasdaq ligger til et plus på 0,1 pct.

Ud over Yellen spejdes mod Frankfurt, hvor Den Europæiske Centralbank, ECB, torsdag afslører, om man sætter renten ned og sparker gang i seddelpressen.

- Der er en "vent-og-se"- holdning. Hvis Federal Reserve virkelig kommer til at forhøje renten, er vi nødt til at fordøje det først og derefter se, hvordan det går videre. I morgen er virkelig den store dag, hvor vi vil se, hvad Draghi (Mario Dragi, ECB-chef, red.) siger, og det vil have en enorm indvirkning på markedet, siger aktiehandler Benno Galliker til Bloomberg News.

De amerikanske aktiemarkeder lukkede nær dagens højeste niveau tirsdag, hvor investorerne kom stærkt tilbage på julemånedens første handelsdag trods et sæt halvsløje data fra fremstillingssektoren.

S&P 500-indekset sluttede tirsdag med et plus på 1,1 pct., de tunge aktier i Dow Jones øgede knap 1 pct., mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens mindste stigning på 0,9 pct.

Og med en overstået amerikansk regnskabssæson, er det udtalelserne fra centralbankchefen, der for alvor kan rykke rundt på markederne.

Janet Yellen taler onsdag aften dansk tid i Economic Club of Washington, og investorerne vil være på udkig efter yderligere udtalelser om, at den første renteforhøjelse siden 2006 vil komme senere i denne måned.

I løbet af onsdagen vil også Federal Reserve-medlemmerne John Williams og Dennis Lockhart tale. Oveni skal Yellen levere en redegørelse til den fælles økonomiske komité i Kongressen torsdag.

Ifølge Bloomberg er der 72 pct.s sandsynlighed for, at Fed vil hæve renten 16. december. Men inden da er det ECB-chefen, Mario Draghi, der vil præge markederne.

Onsdag er der kommet tal fra ADP på beskæftigelsen. Den viste en stigning på 217.000 job på det amerikanske jobmarked, hvilket var markant bedre end ventet.

Økonomerne havde ifølge Bloomberg i gennemsnit ventet en fremgang på 190.000 efter en stigning på 196.000 måneden inden, hvilket blev revideret fra 182.000 i den seneste opgørelse.

ADP er en privat rapport, der bruges som en indikator for den officielle arbejdsmarkedsrapport, som udsendes fredag eftermiddag.