Aktier der skilte sig ud

Aktiespil: Udvalgte aktierDet blev en bank-aktie, der slog alle de store aktier den seneste uge på børsen efter fusionsrygter fik ny næring. I det hele taget en stærk uge for bankerne, mens også en god, gammel favorit på børsen igen øgede sin markedsværdi.

Det blev den svenske stats støvede beholdning af Nordea-aktier, der tiltrak sig størstedelen af opmærksomheden, og kursstigningerne, i sidste uge, da det kom frem, at en anden svensk storbank, SEB, med Wallenberg-familien som storaktionær, er tæt på at købe statens ejerandel på knap 20 pct.

Rygtet bringer nyt brænde til det mål, der sender røgsignaler af sted om, at de to banker vil fusionere og dermed skabe en Nordisk bankgigant, der vil få volumen til at kunne begå sig på den globale scene.

Nordea-aktien fløj i vejret torsdag, hvor den svenske erhvervsavis Dagens Industri bragte historien på forsiden, og siden sidste onsdag er Nordea-kursen steget med 9,3 pct.

Også de to andre bank-aktier i C20-indekset, Danske Bank og Sydbank, har haft fart på den seneste uge med stigninger på henholdsvis 5,7 og 5,5 pct. Stigningerne kan være en direkte effekt af Nordea fusions-rygterne, da man typisk ser, at det kommer konkurrenterne til gode på specielt privatkundesiden, når store banker fusionerer.

I det hele taget tiltrængt opmuntring til de to banker, der har haft et sløjt år på børsen.

Lundbeck følger i hælene på Nordea-aktien, da den temmelig pressede medicinal-virksomhed fra Valby i går kunne offentliggøre fine data fra et nyt depressionsmiddel. Det fik aktien til at stige med 8 pct. De seneste fem handelsdage er Lundbeck steget med 6,3 pct. – det er inklusive gårsdagens stigning.

Endelig har DSV haft medvind den seneste uge. Transportvirksomhedens mangeårige topchef Kurt Larsen meldte i sidste uge ud, at virksomheden er ved at have styre på det problematiske tyske marked, ligesom integrationen af Frans Mass er på skinner, hvorfor direktionen atter er begyndt at se sig om efter nye store opkøb.

DSV, der har været en af fondsbørsens absolut bedste aktier de seneste ti år, er siden sidste onsdag steget med 5,7 pct.

I den anden ende af tabellen finder man William Demant Holding, der har tabt 4 procent af børsværdien, mens også Danisco må se tilbage på fem skuffende dage, med et kursfald på små 2 pct.

De seneste fem handelsdage på børsen, fra onsdag morgen i sidste uge og frem til lukketid i går tirsdag steg C20-indekset med 2,2 pct – fra 498,02 – 509,83.