Aktier: Der er lagt op til danske stigninger fra morgenstunden

Der er fyret op under de danske aktier fredag morgen, og investorerne ventes fra morgenstunden at sætte næsen op efter kursgevinster.

Læs mere
Fold sammen

De internationale markeder er steget, siden de danske handlere gik hjem torsdag og våbenhvile-aftalen mellem Rusland og Ukraine, der er hjulet godt på vej af Tyskland og Frankrig, giver anledning til positive vinde over hele det globale spektrum.

Og fra den langtrukne saga om Grækenland er der meldinger om, at begge parter signalerer vilje til kompromis.

De amerikanske aktier lukkede torsdag med stigninger i størrelsesordenen 1 pct., og i Asien er der generel fremgang på aktiebørserne fredag morgen.

Herhjemme steg C20 Cap-indekset torsdag 1,1 pct. til 857,7. Indekset er dermed blot 1 pct. fra det hidtidige rekordniveau.

Futures for det tyske DAX-indeks indikerer fredag morgen en positiv start i niveauet 0,4 pct.,

Der er ingen regnskaber fra danske børsnoterede selskaber fredag, hvor vinterferien lægger en dæmper på aktiviteterne.

Fredag kan der dog komme fokus på A.P. Møller-Mærsk der sammen en række partnere afleverer en feltudviklingsplan for Johan Sverdrup-oliefeltet til Norges olie- og energiminister, Tord Lien. Udover Maersk Oil er de øvrige selskaber Statoil, Petoro, Lundin Petroleum og Det norske oljeselskap. Mærsk steg torsdag 1,2 pct. til 12.960 kr.

Franske Nexans, som NKT konkurrerer med på markedet for søkabler, fik et større underskud end ventet i de sidste tre måneder af 2014. NKT kommer selv med regnskab for fjerde kvartal om præcis to uger. NKT lukkede torsdag med et plus på 2,3 pct. i 352,20 kr.

Store stignigner i råvaresegmentet har givet pæne stigninger til mineselskaberne fredag morgen. Det kan smitte af på FLSmidth, der kunne bruge lidt medvind efter torsdagens skuffende regnskab, der sendte aktien i bunden af C20 Cap-indekset efter et fald på 4,3 pct. FLSmidth har fra morgenstunden kunne læse regnskabet fra Thyssenkrupp, der ligesom den danske ingeniørkoncern er leverandør til cementindustrien. Tyskernes regnskab for første kvartal faldt nogenlunde ud som ventet.

Vindmøllekoncernen Vestas fik en smule oprejsning torsdag ovenpå kursskredet i forbindelse med regnskabet onsdag. Norske ABG Sundal Collier har sænket kursmålet for vindmølleaktien til 285 kr. fra 300 kr. Torsdag lukekde Vestes i 268,10 kr. efter en stigning på 2,3 pct.

SAS vil flytte fly til mindre produktionsselskaber i stigende hast i de kommende år ifølge branchesitet Check-in.dk. Og fra storbanken HSBC er der en hævet anbefaling af fly-aktien til "overvægt" fra "neutral", mens kursmålet samtidig løftes til 22 kr. fra 19 kr. SAS lukkede med et minus på 0,7 pct. i 13,50 kr. torsdag.

Ifølge Dagbladet Børsen kan GN høste millioner på Nationalbankens valutaforsvar. Virksomhedens finansdirektør mener dog ikke, at situationen er hverken holdbar eller ønskværdig på lang sigt. GN lukkede i 156,90 kr. efter en stigning på 1 pct.