Aktier: Den negative trend blev genoptaget i USA

De amerikanske aktiemarkeder forlængede og accelererede de indledende februar-fald tirsdag.

Dagen igennem svingede stemning mellem mismod og total opgivelse, og store prisfald i oliemarkedet sendte såvel energiaktierne og finansaktierne ned på en dag, hvor titlen som verdens mest værdifulde selskab skiftede hænder fra Apple til Google.

Tirsdag sluttede S&P 500-indekset med et fald på 1,9 pct. til 1903,53. De tunge aktier i Dow Jones droppede 1,8 pct. til 16.153,54, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset dykkede 2,2 pct. til 4516,95.

- Vi er tilbage til, hvad vi så i starten af året med fortsat pres på energi, råvarer og finans. Niveauet for risikoaversion gik gennem loftet i januar, mens fredag var et lettelsens suk for udgangen af måneden. Intet har for alvor indikeret, at stemningen har ændret sig, siger chefinvestor Omar Aguilar fra Charles Schwab Investment Management i San Francisco til Bloomberg News.

Onsdag morgen ved firetiden fortsætter de asiatiske markeder den negative trend. Massive kursfald præger så godt som samtlige børser i Fjernøsten, mens de amerikanske aktiefutures handles med fald på 0,3-0,4 pct.

Apple abdicerede fra markedsværdi-tronen, da Alphabet, der er moderselskab for internetgiganten Google, overhalede Apple. Alphabet-aktien steg 1,3 pct., oven på mandagens overraskende solide regnskab, mens Apple, der er ved at miste pusten og kan se frem til den første omsætningsnedgang i 15 år i år, droppede 2 pct.

Energiproducenterne og bankerne blev ramt hårdt, med fald i Chevron og JPMorgan Chase på mere end 3 pct.

Oliegiganten Exxon Mobil fremlagde et knap så ringe regnskab som frygtet, men det er ikke nok til at holde selskabet oven vande efter den femte kvartalsvise tilbagegang i træk. Aktien faldt 2,2 pct.

Pakkepostkoncernen UPS overgik forventningerne til resultatet i regnskabet for fjerde kvartal. Investorerne kvitterede for modtagelsen med at sende aktien 0,7 pct. op.

Kemigiganten Dow Chemical kom ligeledes i mål langt bedre, end analytikerne havde forudsagt. Et justeret resultat per aktie på 0,93 dollar mod analytikernes prognose på 0,69 dollar gav aktien en stigning på 5,8 pct.

Medicinalkoncernen Pfizers regnskab for fjerde kvartal overgik forventningerne, men forventningerne til både top- og bundlinje i 2016 skuffede investorerne. Aktien faldt 0,1 pct.

Den amerikanske internetkoncern Yahoo fremlagde regnskab for fjerde kvartal efter børstid. Koncernen fik en justeret indtjening per aktie på 0,13 dollar, hvor analytikerne havde ventet et overskud på 0,12 dollar per aktie.

Yahoo venter, at salget i første kvartal forsat viger, og estimerer et driftsoverskud på 100-120 mio. dollar, hvor analytikernes forventede driftsresultatet var estimeret til 181 mio. dollar.

Yahoo bekræftede samtidig rygterne om, at selskabet vil reducere arbejdsstyrken med 15 pct. og oplyste, at selskabet undersøger alternative muligheder for nogle af selskabets webtjenester.

Yahoo-aktien faldt 1,2 pct. i eftermarkedet.