Aktier: Den græske sitiation er regnet ind i aktierne

Det er stadigvæk Grækenland, der tager overskriften blandt aktiehandlerne, når de går på arbejde tirsdag.

Der er to møder i EU-regi om den græske situation. Først på eftermiddagen mødes EU's finansministre, hvor de skal se på det nye græske udkast om reformer og nedskæringer, som grækerne har lavet for at få nye kriselån. Og tirsdag aften er det EU's topledere, der skal diskutere den græske situation.

- Det bliver spændende at se, hvad grækerne kommer med - og om der er blevet ændret nok i teksten til, at EU kan sige ja til den. Umiddelbart tror jeg ikke, at aktiemarkedet vil handle på noget i dag, og man har efterhånden priset det ind i kurserne, siger Ib Fredslund Madsen, seniorstrateg i Jyske Bank, til Ritzau Finans.


Mandag reagerede investorerne på det overraskende tydelige græske nej ved folkeafstemningen søndag om de internationale institutioners sparekrav. Men dagen endte egentlig med mere moderate fald end frygtet, især i USA. Mandag faldt det danske C20 Cap-indeks til 981,0 eller 0,8 pct. lavere end fredagens slutniveau. Tirsdag morgen ligger den tyske DAX-futures i et plus på 0,4 pct. Og aktierådgiver i Nordea, Jesper Bamberger vurderer overfor Ritzau Finans, at indekset vil stige med 0,5 pct. ved åbning tirsdag.

- Den græske situation er lidt som et trafikuheld i slowmotion, hvor man kan nå at reagere, før ulykken sker. Og det har aktiemarkederne efterhånden gjort, siger Ib Fredslund Madsen.


Tirsdag kan det blive Bavarian Nordic udenfor eliteindekset, der tager raketten. Selskabet, hvis aktier steg med 2,4 pct. mandag til 322 kr., meddelte før fondsbørsens åbning, at det har fået en ny ordre af den amerikanske stat på masseproduktion af koppevaccinen Imvamune. Aftalen er en udvidelse af en tidligere kontrakt og har en værdi af 133 mio. dollar (900 mio. kr.), oplyser selskabet.

Og Jesper Bamberger vurderer, at kontrakten vil få aktien i selskabet til at stige med 5 pct. tirsdag.

Der er også kommet nyt fra A.P. Møller-Mærsk, hvor B-aktien faldt med 2,3 pct. til 11.680 kr. mandag. Koncernen har solgt sin andel på 75 pct. af rederiet Esvagt til kapitalfondene 3i Infrastucture og AMP Capital. Den samlede salgspris er på 4,1 mia. kr., oplyser A.P. Møller-Mærsk.


Luftfartsselskabet SAS kommer med trafiktal for juni tirsdag formiddag, og investorerne vil skele til dem, efter det norske lavprisselskab Norwegian mandag fremlagde et pænt sæt for samme måned. SAS steg i mandagens handel med 0,8 pct. til 12,30 kr.

Ifølge Sydbank er der dog udsigt til et fald i passagertrafikken for SAS, hvor den norske lavpriskonkurrent ellers øgede sin trafik med 11 pct. i måneden.


Rederiet Torm afholder ekstraordinær generalforsamling tirsdag, hvor aktionærerne skal tage stilling til den restruktureringsaftale, der er nået med bankens långivere og Oaktree-kapitalfonden. Torm faldt med 2,2 pct. til 0,54 kr. mandag.

Ingredienskoncernen Chr. Hansen, der faldt med 0,03 pct. til 353,90 kr. mandag, har fået reduceret kursmålet af schweiziske UBS med 20 kr. til 420 kr. Anbefalingen er dog fortsat køb, viser data fra Bloomberg. Tirsdag er også dagen, hvor retten til udbytte på 6,57 kr. fragår Chr. Hansen-aktierne.

Samtidig har selskabet sat navn på den nye økonomidirektør. Det er Søren Westh Lonning, der overtager pladsen efter Klaus Pedersen, der i marts meddelte, at han har fået job hos Nets.


Novo Nordisk, der steg med 0,6 pct. mandag til 371 kr. må se sit kursmål sænket. Det er finanshuset Oddo & Cie., der sænker målet til 440 kr. fra 450 kr., mens anbefalingen "køb" består.


Novozymes har også fået en kursmåls-ændring, dog i den absolut marginale kategori. Goldman Sachs skruer sit kursmål for enzymaktien ned med 4 kr. til 340 kr. og beholder anbefalingen køb, skriver Bloomberg. Novozymes steg med 0,4 pct. til 382,20 kr. mandag.

Forsikringskoncernen Tryg, der kommer med tal for andet kvartal på fredag, har fået løftet kursanbefalingen af Nykredit til "outperform" fra "underperform" og kursmålet løftet et nøk til 157 fra 155 kr. Tryg faldt med 0,8 pct. til 137,80 kr. i mandagens handel.


/ritzau/FINANS