Aktier: Den gode stemning er vendt tilbage til Wall Street

Der blev sunget "Happy Days Are Here Again" på Wall Street tirsdag aften.

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktiebørser er kommet stærkt tilbage efter sidste måneds ørkenvandring, og optimismen var igen i højsædet hos investorerne.

Stigende oliepriser fik energi- og olieselskaberne frem i lyset igen, og fra fusions- og opkøbsfronten var der optræk til en sammenlægning af kontorforsynings-giganterne Office Depot og Staples.

- Det faktum, at olie er ved at stabilisere fjerner nogle af argumenterne om, at den globale økonomi er i virkelig knibe. Markederne er lidt oversolgt efter at have dykket i januar, og det medvirker til styrkelsen i dag, siger chef investeringsstrateg Bruce Bittles fra RW Baird & Co. i Milwaukee til Bloomberg News.

Det var ellers ikke specielt gode nyheder, der kom fra nøgletalsfronten. De amerikanske fabriksordrer faldt med 3,4 pct. i december i følge U.S. Census Bureau. Udviklingen var dermed værre end ventet idet økonomerne havde regnet med et fald på 2,4 pct.

Tirsdag sluttede med et plus i S&P 500-indekset på 1,4 pct. til 2050,03. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med en stigning på 1,8 pct. i 17.666,40 primært trukket op af olieselskaberne, mens Nasdaq-aktierne fik dagens mindste stigning på 1,1 pct. til 4727,74.

Energisektoren dagens vinder i S&P 500 med en samlet stigning på 2,8 pct. Olieselskaberne Chevron og Exxon øgede med 3,5 pct. og 2,7 pct., og var de bedste i Dow Jones kun overgået af Visa og Goldman Sachs med gevinster på 4,5-4,8 pct.

Blandt enkeltaktierne leverede UPS sit endelige regnskab for fjerde kvartal, efter at transportkoncernen forrige uge kom med foreløbige - og skuffende - meldinger på grund af overraskende høje udgifter i julesæsonen. Tirsdag leverede selskabet så mere præcise 2015-forventninger, der lå tæt på markedets prognose, og aktien steg 0,4 pct.

Forhandlingen om en sammenlægning af Office Depot og konkurrenten Staples er ifølge Wall Street Journal "fremskredne". Det gav stigninger til de to kontorforsyningsaktier på henholdsvis 21,6 pct. og 10,9 pct.

Der var slagdata fra de store bilfabrikker Ford Motor og General Motors. GM steg 2,6 pct. efter en 18 pct.s stigning i salget, og Ford lagde 2,5 pct. til aktiekuren efter at have rapporteret en 16 pct.s stigning.

Blandt de negative aktier var 3D-print-selskabet Stratasys, der styrtdykkede næsten 30 pct., efter mandagens sene prognose, der lå langt under markedets forventninger.

Apple lukkede med et fald på 0,1 pct. efter mandagens obligationssalg for 6,5 mia. dollar, der kom trods sidste uges rekordoverskud. Ifølge Business Insider var emissionsn alene begrundet i skattemæssige overvejelser.

Efter børs-lukning, rapporterede Walt-Disney om et justeret resultat på 1,27 dollar per aktie, sammenlignet med analytikernes forventninger om 1,07 dollar ifølge Bloomberg News. Aktien steg 2,4 pct. i den almindelig børstid og i eftermarkedet øgedes kursen med 3,6 pct.

Onsdag morgen ligger de amerikanske aktiefutures med fald på 0,1-0,2 pct. i Asien.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk