Aktier: Defensive Novo i top i svagt positivt marked

Det danske aktiemarked åbnede forsigtigt positivt tirsdag med defensive Novo Nordisk og Genmab i top.

De er aktier af defensiv karakter, der ligger i toppen. Genmab, der steg markant mandag fortsætter til vejrs tirsdag og stiger 2 pct. til 439,80 kr. Novo Nordisk stiger 1,1 pct. til 300,40.

Eliteindekset - C20 Cap - stiger efter et kvarters handel med 0,3 pct. til 869,28.

Om markedet kan holde de positive takter dagen igennem er usikkert. Det vurderede aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger over for Ritzau Finans ofr handelens åbning.

Blandt C20-aktierne er der negativt fokus på Carlsberg, der dog "kun" faldt 0,2 pct. til 490,70 kr. Carlsberg fik endnu et skud for boven fra det vigtige russiske marked sent mandag. Da nedjusterede S&P Rusland til "junk". Dermed øges presset på den danske brygger, der sidder på knap 40 pct. af det russiske ølmarked. Siden meddelelsen fra S&P er den russiske rubel svækket fra omkring 75 rubler for en euro til godt 76 rubler, men siden fredag er svækkelsen markant større fra et niveau omkring 71,5 rubler. Carlsberg var bundskraber i C20 mandag og kan meget vel blive det også tirsdag.

FLSmidth ligger også i bunden med et fald på 0,4 pct. til 288,50 kr. Aktien kan få fokus fra regnskabet fra amerikanske Caterpillar, der leverer regnskab senere tirsdag. Amerikanerne leverer udstyr til mineindustrien, der også er kunder hos FLSmidth.

Onsdagens regnskabsaktuelle C20-selskaber, Tryg og Nordea, tiltrækker sig opmærksomhed. Tryg falder 0,3 pct. til 760 kr og Nordea ligger til en stigning 0,3 pct. til 77,15 kr.

Investorerne har tirsdag til at positionere sig i op til regnskaberne. Begge aktier har fået en god start på året og ligger henholdsvis knap 11 pct. og knap 7 pct. over niveauet ved årsskiftet.

Analytikerne venter, at Nordea kommer ud af fjerde kvartal i 2014 med et nettoresultat på 857 mio. euro, viser estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. Nettoresultatet endte i fjerde kvartal 2013 på 773 mio. euro. Samtidig forventer markedet, at Nordea kommer til lommerne og betaler et stigende udbytte over de kommende år. Analytikerne venter et udbytte på 0,58 euro svarende til cirka 4,30 kr. pr. aktie for regnskabsåret 2014.

For Trygs vedkommende venter analytikerne en bruttopræmieindtægt på 4587 mio. kr., viser estimaterne. Det er et fald fra fjerde kvartal året før, hvor toplinjen landede på 4737 mio. kr.

- Vi tror, at hovedfokus i fjerdekvartalsrapporten vil være på toplinjevæksten, som forbliver Trygs primære udfordring. Tryg har rapporteret faldende præmievækst de seneste ni kvartaler, og vi venter ikke, at den trend har ændret sig i fjerde kvartal, skriver aktieanalytiker Kimmo Rämä fra Handelsbanken Capital Markets i en optakt.

Uden for C20 er der fokus på Bavarian Nordic. Selvom det fortsat er usikkert til hvilken kurs storaktionæren Asger Aamund har solgt sine aktier til er det nok sket med rabat. Bavarian åbner med et fald 3,3 pct. i 208 kr. Det blev bekræftet tirsdag inden børstid, at Asger Aamund har solgt samtlige sine aktier i biotekselskabet. Han ejede 1,8 mio. aktier i biotekselskabet, svarende til 6,5 pct. af selskabet. Med til at holde faldet i ave er en artikel i Børsen tirsdag, der fortæller, at der måske kan være nye store ordrer på ebolavacciner på vej fra britiske Glaxosmithkline.

Trods negative meldinger i Børsen stiger SAS-akrtien 0,7 pct til 13,90 kr. Børsen fortæller, at de store pensionsforpligtelser igen er oppe at vende. Ifølge en norsk pensionsprofessor er SAS' forpligtelser undervurderet, og selskabet bruger en for høj rente. SAS' finansdirektør afviser.

SAS lukkede mandag i 13,80 kr. efter et fald på 0,7 pct. til 13,90 kr.

Tirsdagen byder desuden på regnskaber fra to af børsens mindre selskaber: Rias, der steg 1,8 pct. mandag til 510 kr., aktien er ikke handlet endnu tirsdag, og Intermail, der heller ikke er handelt endnu, og som tirsdag sluttede mandag uændret i 22,50 kr. De rapporterer begge første kvartal af deres 2014/15-regnskabsår.

/ritzau/FINANS

 

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk