Aktier: Defensiv nedtur for C25 trods plusser til Mærsk

Plusser til flere af de cykliske aktier kunne mandag ikke kompensere for kursfald hos nogle af de defensive af slagsen, og derved bakkede det samlede danske aktiemarked.

For eliteindekset, C25, sluttede dagen 1,0 pct. lavere til indekset 1131,14. Det var første gang set over fire handelsdage, at det måtte lukke lavere sammenlignet med dagen forinden.

- Der er rimeligt roligt på indeksniveau efter en god sidste uge, konstaterer senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank.

Med til at trække det danske eliteindeks ned var mere defensive selskaber som Genmab, Bavarian Nordic, Coloplast, GN Store Nord, Novozymes, William Demant Holding og Novo Nordisk.

- Det er de defensive sektorer, der underperformer i dag. Det er ikke vildt udtalt, men der er en tendens til, at der bliver taget lidt risiko på.

- Det er vel også lidt et resultat af de højere renter, at man begynder at overveje, hvilke muligheder man har som i hvert fald udbytteinvestor, siger Martin Munk.

For Genmab, Bavarian Nordic, Coloplast, GN Store Nord, Novozymes og William Demant Holding, der faldt mellem 1,7 og 3,8 pct., var der mandag ikke noget selskabsspecifikt nyt at handle på for investorerne.

NOVO KÆMPER MED STÆVNINGER

Til gengæld kunne Novo Nordisk være påvirket af skriverier i Børsen, om at selskabet ligesom rivalerne Eli Lilly og Sanofi kæmper med adskillige stævninger i USA for at have indgået ulovlige aftaler om priser, der skal have øget priserne på insulin.

Novo-aktien faldt med 1,7 pct. til 308,10 kr.

I toppen af det danske eliteindeks sluttede Vestas uden nævneværdigt nyt med en stigning på 0,8 pct. til 429,70 kr.

Kort bagefter lå Mærsk-aktierne, hvor B-aktien kunne præstere en stigning på 0,6 pct. til 10.900 kr. Det var hjulpet af en løftet anbefaling hos norske Fearnleys, der nu anbefaler "køb" mod før "reducer", mens kursmålet er hævet til 12.700 kr. fra 10.900 kr.

- Jeg tror også, at der er noget fokus på aktien her op til tirsdagens kapitalmarkedsdag. Det kan blive en dag med fokus på Mærsk, hvor vi blandt andet håber at høre mere om deres strategiske muligheder, og hvordan de kigger ind i fremtiden.

- Det kunne godt være med til at skabe lidt øget interesse i dag, siger senioraktierådgiveren fra Jyske Bank, der i sidste uge løftede anbefalingen til "køb" fra "sælg".

TRAGISK ULYKKE FOR HARTMANN

Blandt de mindre aktier måtte æggebakkeproducenten Hartmann meddele, at administrerende direktør Ulrik Kolding Hartvig er død efter en cykelulykke. Finansdirektør Marianne Rørslev Bock er udnævnt til konstitueret administrerende direktør og vil varetage den daglige ledelse i den kommende tid.

Hartmann-aktien endte 0,3 pct. højere til 326 kr.

Mandagens eneste regnskab kom fra Jutlander Bank, der blandt andet takket være en positiv tilbageførsel på nedskrivningerne kunne fremvise en bedre bundlinje i 2017 sammenlignet med 2016. For det nye år venter banken imidlertid et lavere resultat, og det kvitterede investorerne for med et kursfald på 0,9 pct. til 212 kr.