Aktier: De store bevægelser er ovre for denne gang

En uge med amerikansk valg på dagsordenen op til og efter den overraskende afgørelse onsdag morgen ser ud til at slutte med et aktiemarked i rødt.

Bankaktierne lukrerer dog fortsat på udsigterne til rentestigninger på Trumps sejr, mens aktier som Vestas og A.P. Møller-Mærsk er negativt påvirket af valgresultatet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankaktierne lukrerer dog fortsat på udsigterne til rentestigninger på Trumps sejr, mens aktier som Vestas og A.P. Møller-Mærsk er negativt påvirket af valgresultatet.

Fredag middag ligger de danske aktier generelt lavere, og den samme tendens ses ude i Europa - dog med enkelte mindre undtagelser som det tyske DAX-indeks, der stiger beskedne 0,2 pct. C20 Cap-indekset sætter sig 0,9 pct. til 935,75 fredag middag.

»Overordnet set fortsætter en mindre interesse for og lyst til danske aktier«, siger afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Det danske C20 indeks er faldet den sidste uge, men det modsatte er tilfældet for Euro Stoxx 50-indekset.

»Faldet i Danmark skyldes en negativ udvikling i de store indekstunge aktier som for eksempel Vestas, Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk.«

Vestas falder 0,4 pct. til 424,50 kr. trods et godt regnskab i ugens løb.

Frygt for at Donald Trump vil ødelægge det attraktive amerikanske vindmarked er baggrunden. Vestas kostede sidste fredag 497,80 kr. og er således faldet mere 60 kr. siden da.

Mærsk-aktierne er også ramt af Trump-effekten.

»Får han held til at gennemføre sine protektionistiske tiltag, vil det ramme verdenshandelen, og dermed vil der blive mindre at sejle med for containerrederierne,« forklarer afdelingsdirektøren i Sydbank.

Mærsk B falder fredag 2,1 pct. til godt 9000 kr. og er faldet 500 kr. - omkring 5 pct. - siden sidste fredag.

Novo, der fredag koster 228,50 kr. efter et fald siden torsdag på 1 pct. ligger stort set uændret set over ugen.

»Trump-effekten burde have givet plus til medicinalaktierne, som det er tilfældet på flere andre markeder, men det er ikke tilfældet, forklarer Ole Kjær Jensen. Trumps modkandidat var frygtet for at ville gribe ind mod medicinalpriserne i USA, hvilket ville presse ikke mindst Novo på det store og lukrative marked.«

RENTEFORVENTNINGER HJÆLPER BANKERNE

Bankerne har fået en genrejsning i takt med at renterne er begyndt at stige på udsigterne til hurtigere rentestigninger end hidtil ventet.

Nordea stiger mest i C20 og handles til 72,75 kr. efter en stigning på 0,8 pct. Danske Bank stiger 0,5 pct. til 205,10 kr.

Nordea har af schweiziske UBS fået opjusteret kursmålet til 75,43 kr. fra 68,72 kr., mens anbefalingen "køb" fastholdes.

Danske og Nordea udgør toppen af C20 fredag middag og tæt på toppen ligger den tredje C20-bank - Jyske Bank, der stiger 0,1 pct. til 306,30 kr.

NKT REGNSKAB

NKT Holding har leveret regnskab og stiger 1,8 pct. til 446,80 kr. I forbindelse med regnskabet justerer selskabet sine forventninger til 2016, hvor det nu ses en negativ organisk vækst på 2-3 pct. og en operationel EBITDA-margin på omkring 9,6 pct. Tidligere ventede selskabet en flad organisk vækst og en EBITDA-margin på niveau med de 9,4 pct., det realiserede i 2015.

WDH STRAFFES YDERLIGERE FOR REGNSKAB

William Demant Holding, der regnskabsrapporterede torsdag, falder 1 pct. til 117,70 kr. efter at have fået nedgraderet anbefalingen til "sælg" fra "hold" hos ABG Sundal Collier. Kursmålet er sænket til 105 kr. fra 130 kr.

Torsdag oplyste høreapparatselskabet, at det er mest sandsynligt, at årets driftsresultat vil ramme den nedre del af forventningsintervallet på 2,0-2,3 mia. kr.

FLSmidth falder 0,7 pct. til 276,60 kr. efter at have fået hævet kursmålet hos svenske SEB til 250 kr. fra 225 kr. Anbefalingen er stadig "sælg".

INTET MARKANT NYT FRA CMD I GENMAB

Genmab falder 2 pct. til 1187 kr. efter at have holdt kapitalmarkedsdag torsdag med opløftende indlæg efter dansk børslukketid fra blandt andre finansdirektør David Eatwell om markante potentielle indtægtsstrømme de kommende år.

»Det kan måske undre umiddelbart, men der var ikke meget nyt i udtalelserne fra kapitalmarkedsdagen,« understreger Ole Kjær Jensen, der påpeger at der nu ventes på nyt fra en stor kræftkonference i december i USA.