Aktier: De positive takter erstattes af kursfald

Morgentimernes positive stemning på det danske aktiemarked er i løbet af formiddagen blevet afløst af usikkerhed, hvilket har sendt det danske eliteindeks, C20 Cap, ned i et foreløbigt minus på 0,7 pct. til 1003,84.

Foto: LUCAS JACKSON.
Læs mere
Fold sammen

Ifølge Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank, er der ikke en direkte årsag til den skiftende stemning, men han noterer, at handelsvolumen her i juletiden er lavere end normalt, og at det kan være med til at give mærkværdige udsving på markederne.

- Det er tendensen i hele Europa, at aktiemarkederne begynder at bevæge sig lidt tilbage efter en positiv start. Det er ikke umiddelbart til at pege på en direkte årsag til det. Men det tyder på, at der er nogle aktører i markederne, der mangler noget likviditet, og så kommer der hurtigt nogle mystiske bevægelser, siger Martin Munk til Ritzau Finans og fortsætter:

- Der lurer fortsat noget usikkerhed, og i kombination med et tyndt marked op til jul kan det give nogle udsving.

Den største tilbagegang tilfalder medicinalgiganten Novo Nordisk, som dykker 1,6 pct. til 385,70 kr. uden de store selskabsspecifikke nyheder. Martin Munk vurderer, at faldet kan skyldes, at nogle investorer vælger at hive likviditet hjem i Novo-aktien, hvor der ofte er store aktiepositioner.

Faldet kommer på trods af, at det er lykkedes for Novo Nordisk at få overbevist de danske lægemiddelmyndigheder om at yde fuldt tilskud til det langtidsvirkende insulin Tresiba i Danmark. Det skriver Bloomberg News, efter at Sundhedsstyrelsen offentliggjorde nyheden tirsdag.

I toppen af indekset ligger Danske Bank, der kæmper med FLSmidth om førstepladsen i C20 Cap. De to aktier stiger henholdsvis 0,7 pct. til 179,30 kr. og 0,6 pct. til 234,80 kr.

Vindmølleproducenten Vestas så ud til at gå en god børsdag i møde og derved nyde godt af forventningerne til ordrestrømmen op mod nytår, som plejer at være stor. Ved tirsdagens børsåbning steg aktien da også omkring 1 pct., men siden er optimismen visket væk, og aktien ligger ved middagstid til et fald på 1 pct. til 471,50 kr.

Siden fredag har Vestas modtaget en lille perlerække af opjusteringer fra analytikerkorpset. SEB har øget kursmålet til 562 kr. fra 455 kr. og fastholder "køb". Mandag var Danske Banks analytikere på banen med et kursmålsløft til 575 kr. fra 490 kr. og fastholdt ligeledes "køb". Det samme gjorde Nordea, der løftede kursmålet til 530 kr. fra 470 kr.

Der er ligeledes kursfald til entreprenørvirksomheden Per Aarsleff, der mandag dykkede 7,7 pct. efter et ellers flot årsregnskab, der indfriede forventningerne, der blev opjusteret to gange i årets løb. Investorerne lod dog ikke til at være tilfredse med forventningerne til den "vækstpause", som topchef Ebbe Malte Iversen vurderer over for Ritzau Finans, at selskabet er på vej ind i.

- Nordea Markets fastholder anbefalingen "køb" på Per Aarsleff efter gårsdagens regnskab, skriver finanshuset i sin morgenrapport tirsdag og fortsætter:

- Selskabets lidt forsigtige forventninger til næste år får vores analytiker til at sænke sine estimater for dette regnskabsår en anelse. De officielle forventninger kan dog meget vel vise sig at være til den konservative side, og dermed er scenen sat til et 2016, hvor der er sandsynlighed for en opjustering fra selskabets side.

Tirsdag falder Per Aarsleff-aktien yderligere 1,5 pct. til 2208 kr.

Til gengæld fortsætter flyselskabet SAS den seneste tids gode takter og ligger uændret i 19,90 kr. i et generelt negativt marked. Aktien er nu steget 11 dage ud af de seneste 13 af slagsen.

- Det gode SAS-regnskab fra sidste uge kan have trigget kursstigningen. Aktien har været i skammekrogen i lang tid, og når der i en periode kommer lidt mere positive øjne på aktien, kan den for alvor performe, og det er det, vi har oplevet på det seneste. Og så hjælper det rigtig godt til, at oliepriserne fortsætter med at dykke, siger Martin Munk.

Endeligt skriver Dagbladet Børsen tirsdag, at flere analytikere vurderer, at aktien i rederiet DFDS ville stå stærkere, hvis Lauritzen Fonden bliver tvunget til at sælge ud af deres store aktiepost i rederiet, hvis aktie tirsdag falder 2,3 pct. til 259 kr. DFDS har nemlig et stort potentiale for at tiltrække flere investorer fra udlandet, hvis aktien vel at mærke blev handlet lidt mere, lyder vurderingen.

Ved børsåbning viste ny statistik fra Danmarks Statistik desuden, at den danske økonomi skrumpede i tredje kvartal af 2015, da bruttonationalproduktet (BNP) i sæsonkorrigerede tal gik tilbage med 0,4 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

Udviklingen var svagere end ventet af økonomerne, som havde regnet med en tilbagegang på 0,1 pct. ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg.