Aktier: De amerikanske aktier dykkede igen

Det blev til uge nummer to med kursfald på de amerikanske aktiemarkeder. Fredag var det igen de negative strømninger, der satte dagsordenen med øget frygt for yderligere vækstopbremsning og fortsat faldende råvarepriser.

Et skuffende detailsalg lagde fra starten grunden til den negative trend, og med faldende producentpriser og større drop i industriproduktionen end ventet var der ikke meget at råbe hurra for.

Mandagens handel ser umiddelbart ud til at have stoppet den negative udvikling. De amerikanske aktiefutures starter ugen med stigninger på 0,2-0,3 pct., mens selve Wall Street mandag er lukket grundet Martin Luther King Day.

S&P 500-indekset sluttede fredag med et fald på 2,2 pct. til 1880,33, og de tunge aktier i Dow Jones droppede 2,4 pct. til 15.988,08. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset klarede sig ringest, idet de lukkede med et minus på godt 2,7 pct. til 4488,42.

- Markedets fokus er på olie, og de svage oliepriser rammer bredere end bare energisektoren. Det er en af de her markedsforhold, hvor frygten overtrumfer alt rationale. Vi er nødt til at komme over denne panikperiode, før vi kan komme videre, siger chef markedsstrateg Joe Quinlan fra US Trust i New York til Bloomberg News.

I sidste uge kostede uro, frygt for vækstopbremsning i Kina og fortsatte fald i råvaremarkederne investorerne 2,7 pct. af deres investeringer i S&P-indekset, mens Dow Jones-indekset faldt 2,2 pct., og Nasdaq-aktierne droppede 3,3 pct. Dermed har årets start resulteret i kursfald i størrelsesordenen 8-10 pct., hvilket er den dårligste start på et nyt år nogensinde.

Tal på detailsalget i USA i fredags viste fald på 0,1 pct. på månedsbasis som ventet, men fraregnes bil- og benzinsalg var tilbagegangen på 0,1 pct., hvor analytikerne havde ventet en fremgang på 0,2 pct.

Det svage salg blev understreget af en betydelig forværring i tillidsindekset Empire State Manufacturing, hvilket forstærkede vækstbekymringerne.

Samtidig udeblev indikationer om stigende inflation, idet producentpriserne faldt 0,2 pct. i december på månedsbasis, mens årstakten lød på et fald på 1,0 pct.

Dertil kom et fald i industriproduktionen på 0,4 pct. i december, hvilket var større end økonomernes estimerede fald på 0,2 pct.

- Vækstudsigterne i USA bliver mere og mere uklare, og at Federal Reserve samtidig forhøjede renten i det svage miljø hjælper ikke ligefrem, siger analytiker Krishana Memani fra Oppenheimer Funds i New York til Bloomberg News.

Blandt selskaberne var der igen pres på energisektoren med kursfald til alle de store olieproducenter. Exxon Mobil faldt 2 pct., og Chevron dykkede 2,1 pct.

Værre gik det verdens største chipproducent, Intel, der stod skoleret efter en skuffende prognose torsdag aften i et ellers godt regnskab. Investorerne gav selskabet en syngende lussing på 9,1 pct.

Regnskabssæsonen spredte sig også til finanssektoren med kvartalstal fra Wells Fargo, Citigroup og BlackRock.

En indtjening på linje med forventningerne resulterede i et kursfald i Wells Fargo på 3,6 pct., mens et resultat en spids bedre end estimeret pressede Citigroup 3,1 pct. ned.

BlackRock kunne derimod ikke lever op til forventningerne, og aktien lukkede 4,3 pct. lavere.