Aktier: Danske eliteaktier går ned i regnskabsstorm

Det danske aktiemarked er dybt påvirket af en række regnskaber, der allerede før onsdagens handel er væltet ind. Blandt eliteselskaberne er det gået forrygende for Vestas i andet kvartal, mens Carlsberg synker til bunds efter en skidt periode.

Læs mere
Fold sammen

De mange regnskaber er med til at sende det ledende C20 Cap-indeks 1 pct. ned i 1029,09. Dermed er tirsdagens ellers positive stemning vendt på hovedet.


Vestas dykker 3,8 pct. til 370,50 kr., efter at selskabet ellers havde god vækst i forretningen i andet kvartal, hvor både omsætning og indtjening gik pænt frem i forhold til samme periode sidste år. Fremgangen var samtidig større end ventet af analytikerne.


Vindmølleproducentens omsætning voksede i kvartalet til 1749 mio. euro fra 1341 mio. euro et år tidligere, hvilket var med til at øge driftsresultatet (EBIT) før særlige poster til 145 mio. euro fra 104 mio. euro et år tidligere. Dermed steg EBIT-marginen før særlige poster til 8,3 pct. fra 7,8 pct.

Ifølge Ritzau Estimates havde analytikerne ventet en omsætning på 1655 mio. euro, et driftsresultat på 139 mio. euro og en margin på 8,4 pct.


Carlsberg, som falder 7 pct. til 549 kr., har leveret skuffende resultater for andet kvartal. På baggrund af periodens resultater nedjusterer selskabet sine forventninger til indtjeningen for helåret.


Bryggerikoncernen venter nu for 2015, at det organiske operationelle resultat vil falde en smule. De tidligere forventninger var en "midt til høj encifret organisk vækst" i resultatet. De skuffende resultater begrunder Carlsbergs administrerende direktør, Cees 't Hart, med blandt andet dårligt vejr.

Ovenpå regnskabet har finanshuset Cheuvreux sænket anbefalingen af Carlsberg-aktien til "reducer" fra "hold", mens kursmålet sænkes til 500 kr fra 650 kr. Det fremgår af Bloomberg News.


Også Lundbeck, der løftes 8,6 pct. til 183,40 kr., er kommet med regnskab for andet kvartal før børsåbning, hvor medicinalselskabet - med den nye administrerende direktør Kåre Schultz i spidsen - har overrasket ved at indlede et restruktureringsprogram, som koster dyrt i 2015-regnskabet. Lundbeck venter nu et driftsunderskud på 7 mia. kr.


Selskabet løfter ellers forventningerne til den såkaldte kerne-EBIT inden ekstraordinære poster til et overskud på omkring 0,5 mia. kr. fra tidligere ventet et resultat omkring nul. Også forventningerne til omsætningen løftes til 14 mia. kr. fra tidligere ventet 13,2-13,7 mia. kr. Lundbeck lukkede tirsdag 1,4 pct. højere i 168,90 kr.

Uden for eliteindekset har Sydbank, der falder 5,1 pct. til 252,60 kr., i andet kvartal præsteret et overskud før skat på 296 mio. kr. Det er en tilbagegang i forhold til samme periode sidste år, hvor Sydbank leverede et overskud før skat på 301 mio. kr.


Bankens basisindtjening, eksklusive handelsindtjeningen, steg imidlertid til 1112 mio. kr. fra 1076 mio. kr. i andet kvartal 2014. Nedskrivningerne faldt til 101 mio. kr. i andet kvartal fra 111 mio. kr. for et år siden.


Onsdag middag kommer Topdanmark, der stiger 0,1 pct. til 186,90 kr., med regnskab for andet kvartal. Analytikere venter, at forsikringskoncernen i perioden vil have haft faldende toplinje, men også lavere overskud. Resultatet vil være påvirket af skidt investeringsresultat og godt vejr. Og samlet set et solidt forsikringsteknisk resultat.

GN Store Nord, der falder 0,5 pct. til 123,20 kr., er ganske vist ikke på banen med regnskab onsdag, men får alligevel opmærksomhed, idet den schweiziske storbank UBS sænker kursmålet for aktien til 125 kr. fra 155 kr., men fastholder anbefalingen "neutral". Det rapporterer Reuters.


Tilbage blandt sidepapirerne kommer der en stribe af regnskaber, hvor flere allerede er blevet offentliggjort. Blandt andre medicoselskabet Ambu har leveret tal for tredje kvartal. Selskabet opjusterer forventningerne til væksten for hele året, selv om de finansielle poster driller selskabet. Ambu ligger uændret i 196 kr.


Salling Bank, der ligger uændret i 228 kr. efter regnskabet for andet kvartal, fastholder forventningerne til 2015 om en basisindtjening på 34-38 mio. kr og et resultat før skat på 18-22 mio. kr.