Aktier: Danske Bank lyste op i surt marked

De danske aktiers nedtur tog fart tirsdag eftermiddag. Danske Bank lyste dog op i toppen efter et stærkt regnskab, mens Coloplast blev hevet ned af et trægt ditto, og et dyk i olieprisen bandt en endnu tungere klods om benet på Mærsk-aktierne.

Foto: Jens Astrup.
Læs mere
Fold sammen

Det danske eliteindeks C20 Cap endte i et minus på 1,07 pct. til 991,58. Tre eliteaktier steg, mens 17 papirer tabte værdi. De danske aktier trodsede fra morgenstunden pessimismen i hele Europa og åbnede med et plus, men i løbet af dagen måtte markedet kapitulere.

- Vi er tilbage til de gamle drivere. Vi ser, at olieprisen er under pres, og vi er igen under 30 dollar per tønde på den amerikanske olie. I Europa er energisektoren blandt de hårdest pressede sektorer, mens finanssektoren også er under pres efter et par regnskaber, siger Formueplejes aktiestrateg Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

C20 Cap-indekset klarede sig dog stadig bedre end indeksene i eksempelvis London, Frankfurt og Paris, der begge lå i minus med mere end 2 pct. ved dansk børslukketid. Det skyldtes primært sammensætningen af C20 Cap, der består af selskaber, der ikke er så hårdt ramt af olieprisens nedtur som andre europæiske aktieindeks, forklarer Otto Friedrichsen.

- Det skyldes sammensætning af det danske indeks. Selv om Mærsk er hårdt ramt af olieprisens udvikling og falder på linje med olieprisen, så falder Novo Nordisk mindre, og der er andre, mere stabile selskaber, som klarer sig væsentligt bedre. Det skyldes i høj grad sammensætningen af det danske indeks kontra sammensætningen af de europæiske indeks, siger Otto Friedrichsen.

Danske Bank gjorde sit til at hive indekset i plus med en stigning på 4,05 pct. til 187,6 kr. efter et stærkt regnskab for fjerde kvartal.

- Danske Bank viser med bankens udbyttebetaling og aktietilbagekøbsprogram ganske fornuftig karakter i forhold til kapitalallokering og fornuftig forventninger til 2016, siger Otto Friedrichsen.

Danske Bank forventer i 2016 et nettoresultat på linje med nettoresultatet før goodwill-nedskrivninger i 2015, der endte på 17,7 mia. kr. Den prognose er noget bedre end analytikernes forventning om et nettoresultat på 16,7 mia. kr.

Udbyttet for 2015 bliver også markant større for aktionærerne end i 2014. Danske Bank vil udbetale et udbytte på 8,0 kr. per aktie, hvilket er en stigning fra 5,50 kr. i 2014. Udbyttet suppleres af et aktietilbagekøbsprogram på 9 mia. kr.

I bunden af C20 Cap-indekset endte Mærsk-aktierne, der begge faldt knap 5,5 pct. B-aktien lukkede i 8390 kr. Mærsk-papirerne faldt i takt med, at olieprisen igen tabte højde til et niveau omkring 5 pct. lavere end ved børslukketid mandag.

I bunden af det danske indeks endte - ud over Mærsk-aktierne - også Coloplast efter en mindre nedjustering af forventningerne til det forskudte regnskabsår 2015/2016.

Selskabet ser nu en organisk omsætningsvækst på 7 pct. i danske kroner mod tidligere ventet 8-9 pct., mens overskudsgraden (EBIT-marginen) i danske kroner nu ses ramme 33 pct. i kroner mod tidligere ventet 33-34 pct.

Målt i faste valutakurser venter Coloplast fortsat en organisk omsætningsvækst på 7-8 pct. samt en EBIT-margin på 33-34 pct.

Coloplasts regnskab for første kvartal var ellers stort set som ventet. Medicoselskabet omsatte for 3656 mio. kr. mod 3301 mio. kr. i samme periode et år tidligere. Analytikere havde ventet et salg på 3619 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Det ordinære driftsresultatet (EBIT) landede på 1194 mio. kr. mod 1076 mio. kr. i første kvartal af 2014/15. Analytikerne havde ventet et resultat på 1196 mio. kr.

Coloplast-aktien endte med et fald på 4,2 pct. til 537 kr.

I den tunge ende af C20 Cap endte også Vestas med et fald på 3,2 pct. til 287,1 kr. Selskabets spanske konkurrent Gamesa vandt en ordre på 200 megawatt (MW) til en vindmøllepark i staten Coahuila i det nordlige Mexico.

Uden for C20-regi afventes regnskabet for fjerde kvartal fra den islandske proteseproducent Össur, der først offentliggøres efter børslukketid.

Össur-aktien faldt tirsdag 0,2 pct. til 23,25 kr.

Endelig kan Novo Nordisks aktionærer se frem mod onsdag morgen, hvor Danmarks mest værdifulde selskab offentliggør årsregnskab for 2015.

Novo Nordisk-aktien dalede tirsdag 0,8 pct. til 377,7 kr., men endte alligevel i den sjove ende af C20 Cap-indekset.