Aktier: Danske Bank løftes af norsk storbank

Danske Bank har som ventet fået en grøn start på maj, efter at fredagens flotte regnskab fra banken har kastet en ny købsanbefaling af sig fra den norske storbank DNB.

Læs mere
Fold sammen

Modsat opgiver Vestas lidt terræn fra morgenstunden mandag, hvor der er rygter fremme om, at vindmøllekoncernens succesrige topchef, Anders Runevad, kan være på vej tilbage til Ericsson.

C20 Cap-indekset har lagt fra land med en stigning på 0,1 pct. til 1001,02.

Det japanske aktiemarked faldt med 2,5 pct. målt på Nikkei 225-indekset, men de europæiske markeder tog deres tæsk fredag, og har taget hul på maj med stigninger.

I Tyskland, hvor DAX-indekset bakkede 2,7 pct. fredag efter et ekstra lille dyk efter dansk børslukketid, er det blevet til et comeback på 0,5 pct.

Alt i alt tegner handelen dog afdæmpet, al den stund at der er lukket i London på grund af Bank Holiday.

DANSKE BANK HÆVET TIL KØB

Der er mandag heller ingen regnskaber til at definere retningen, men markedet kigger frem mod tunge rapporter fra blandt andre Mærsk, Coloplast, ISS, TDC, GN Store Nord og D/S Norden på onsdag.

Desuden har Danske Banks kvartalsregnskab fået et par positive tilkendegivelser fra DNB, der nu giver aktien anbefalingen "køb" mod tidligere "hold". Det fremgår af data fra Bloomberg News. Tilmed er kursmålet hævet til 215 kr. fra det tidligere mål på 194 kr.

Danske Bank har indledt mandagen i toppen af C20 Cap efter en stigning på 0,7 pct. De øvrige C20-banker, Nordea og Jyske Bank, falder henholdsvis 0,5 pct. og 0,9 pct. til 62,80 kr. og 263,80 kr.

Derimod falder Vestas med 0,8 pct. til 461,30 efter en stigning på 4,5 pct. fredag, hvor vindmøllekoncernen tog markedet med storm med et uventet stærkt regnskab. Mandag morgen skaber en rygtehistorie lidt opmærksomhed om Vestas.

Den svenske erhvervsavis Dagens Industri nævner Anders Runevad som en mulig afløser på topposten hos den svensk erhvervskæmpe Ericsson. Ifølge flere anonyme kilder er Anders Runevad sammen med Mats Granryd, tidligere chef for Tele2, og Ola Rollén, chef for Hexagon, de oplagte navne til at erstatte Hans Vestberg, som er under pres i det varme sæde hos Ericsson.

- Umiddelbart er det ikke positivt, hvis han rejser. Modsat har vi udsigt til lidt højere marked, og der er også det gode regnskab fra i fredags, der kan trække i den anden retning, vurderede afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen forud for åbningen over for Ritzau Finans.

Novo Nordisk, der faldt med 2,2 pct. til 362,90 kr., ligger yderligere 0,4 pct. lavere i 361,60 kr. Fredagens kvartalsregnskab var stort set som ventet på toplinjen og lidt bedre end ventet på bundlinjen, men billedet var mudret af en omfattende engangsjustering af rabatter.

Alm. Brand har indledt mandagen med et fald på 4,4 pct., eller 2,1 kr., til 46,20 kr. En pæn del af faldet kan forklares med, at aktien ikke længere handler inklusive retten til et ekstraordinært udbytte på 1,50 kr.

NORTH MEDIA NEDJUSTERER

North Media har lagt fra land med en stigning på 1,5 pct. til 14 kr. efter et frasalg, men også en nedjustering. Frasalget omfatter en række udgaver af Søndagsavisen samt ejerandelen i Vestsjællandske Distriktsblade. Køber er Sjællandske Medier, der betaler 41,75 mio. kr. til Søndagsavisen for aktiverne.

North Media har i samme forbindelse gennemgået regnskabet for første kvartal 2016, og det viser, at koncernen i perioden har realiseret en omsætning i niveauet 215 mio. kr. og et negativt driftsresultat, EBIT, før særlige poster i niveauet 10 mio. kr.

Forventningerne til koncernens omsætning nedjusteres og udgør nu 865-915 mio. kr., og koncernens EBIT før særlige poster forventes at udgøre et underskud på 25-55 mio. kr.

Tidligere ventede North Media en omsætning på 880-930 mio. kr., og et driftsunderskud på 20-50 mio. kr.