Aktier: Danske Bank blinkede grønt efter regnskab

Danske Bank tog tidligt føringen på børsen i København onsdag og holdt den hele vejen hjem oven på et regnskab, der fik investorerne til at klappe i hænderne.

Foto: Nils Meilvang. Danske Banks topchef Thomas Borgen leverede et solidt halvårsregnskab.
Læs mere
Fold sammen

Danmarks største bank blev belønnet på børsen efter at have fremvist solid indtjening og en opjustering af forventningerne til hele 2015.

Eliteindekset, C20 Cap, sluttede 0,5 pct. højere i 1056,13 på en dag, hvor der ellers mest var indeksfald i Europa og USA udløst af Apples skuffende regnskab tirsdag aften og den afledte effekt på it-sektoren samt af faldende råvarepriser.

Herhjemme rettede fokus sig dog stift mod morgentimernes regnskab fra Danske Bank. Der var sundhedstegn på flere vigtige områder i kvartalsregnskabet, men den helt store overraskelse var, at nedskrivningsposten slet ikke bød på nedskrivninger. Samlet set indtægtsførte banken 219 mio. kr. på posten i kvartalet, da især erhvervskundernes økonomi var i bedring, og tidligere nedskrivninger dermed kunne føres tilbage som positive tal på balancen. Der var ellers ventet et minus på omkring en halv mia. kr. på posten ifølge Ritzau Estimates.

- Trenden på nedskrivningsposten har de seneste 16 kvartaler været faldende. Men det er klart, at takten er øget betydeligt i den sidste tid, siger Thomas Borgen, administrerende direktør i Danske Bank, til Ritzau Finans men betoner også, at dette kvartal er "ekstraordinært" på den front.

Alt sammen førte det til, at bankens nettoresultat viste en kraftig fremgang til 4468 mio. kr. i kvartalet. Ifølge Ritzau Estimates havde markedet kun ventet et overskud på 3776 mio. kr.

- De bedre vibrationer, vi har efterlyst i dansk økonomi, er ved at slå igennem. Bankens kunder får det bedre, og det mindsker behovet for nedskrivninger, og giver oven i købet mulighed for, at man kan tilbageføre tidligere nedskrivninger, fordi sundhedstilstanden hos kunderne er blevet forbedret. Det er klart opløftende, siger analysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank til Ritzau Finans.

I forvejen var det kendt i markedet, at Danske Bank lænede sig op af en opjustering, men derfor var det alligevel en rar bekræftelse, at årets overskudsforventning blev løftet til minimum 16 mia. kr. fra 14 mia. kr.

Danske Bank-aktien steg 3,3 pct. til 213 kr.

Vestas var også i stærk børsform, og der var flere nyheder ude, der bidrog til den udvikling. Dels fik den aarhusianske vindmøllemager løftet sit kursmål af britiske HSBC til 420 kr. mod tidligere 375 kr.

Dertil kom der sent tirsdag foreløbigt godt nyt fra USA til vindmøllebranchen. Finansudvalget i det amerikanske senat stemte nemlig for en forlængelse af 13 støtteordninger på energiområdet, herunder den såkaldte Production Tax Credit (PTC), der giver vindmølleinvestorer en skatterabat.

Dermed har lovforslaget bestået første test på vej til en godkendelse, og mens det stadig kan gå i fisk, når det skal igennem Kongressen, ser analytikerne i Barclays gode chancer for en forlængelse.

Endelig fik Vestas en ordre på 46 MW til Indien, selskabets første i landet i mere end halvandet år.

Alt i alt gav det et løft på 3,3 pct. til Vestas, der nu koster 386,50 kr., eller hele 20 pct. mere end for bare en måned siden.

Også med i C20-toppen var Jyske Bank og Genmab med stigninger på henholdsvis 2,1 og 1,4 pct., uden at der dog var store nyheder ude om de aktier. Genmabs partner, Novartis, har indsendt en udvidet registreringsansøgning for Arzerra til behandling af tilbagevendende kronisk lymfatisk leukæmi. Aktien var dog på vej op allerede inden den nyhed.

Smykkeproducenten Pandora har gavn af faldende guld- og sølvpriser, der øger selskabets profitmargin. Guldprisen faldt natten til onsdag til under 1100 dollar per troy ounce i nattens løb for første gang siden foråret 2010. Smykkeaktien fik desuden løftet sit kursmål af Jyske Bank til 880 kr., det højeste af alle finanshuse. Pandora endte dagen 0,3 pct. højere i 789 kr. og satte lige præcis lukkerekord.

Mærsk-aktierne indtager bundpladserne i C20. B-aktien faldt 2,4 pct. til 12.030 kr., og A-aktien var også ramt af dårlig stemning.

Uden for C20-regi havde det danske audio- og videoikon Bang & Olufsen for anden dag i træk optur på børsen, efter at Alm. Brand Markets tirsdag gav en varm anbefaling op til B&O-regnskabet i midten af næste måned. Salgs- og indtjeningsmomentum fra nyligt lancerede produkter i både de traditionelle B&O-segmenter samt de billigere Play-produkter står i centrum, lyder analysen. Bang & Olufsen steg 6,5 pct. oven på et løft på 6 pct. tirsdag og koster nu 65,50 kr.