Aktier: Danske aktier stiger markant på "ja"-fremgang i England

Et lettelses suk fejer ind over aktiemarkedet mandag morgen. Det er udsigten til, at det - måske - bliver et "ja" til forsat medlemskab af EU fra briterne på torsdag, der får investorerne til at turde at satse på aktier igen. Helt i top ligger Genmab.

Foto: HAYOUNG JEON

- Det er de britiske meningsmålinger, der lige nu bestemmer retningen. Markederne kan så at sige svinge fra time til time, alt efter hvad målingerne siger. Man kan vist roligt sige, at det er en relativ volatil uge, vi går ind til, siger Kim Sejdelin Christensen, der er aktiehandler i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

C20 Cap stiger med 2,4 pct. til 992,55 efter få minutters handel på børsen.

Det er britiske meningsmålinger, der hen over weekenden har givet medvind til "bremain" - altså et fortsat medlemskab af EU. Briterne skal til stemmeurnerne på torsdag - og indtil da vil afstemningen om fortsat medlemskab eller ej af EU vil blive det altoverskyggende tema. Det kan give et volatilt marked, der bevæger sig, alt efter hvad meningsmålingerne peger på.

GENMAB TAGER RAKETTEN

Genmab stiger med 5,6 pct. til 1156 kr., efter at Børsen har skrevet, at stærke forsøgsdata viser, at Genmab -midlet Darzalex i overbevisende grad forlænger livet for kraftpatienter, kan føre til udvidet brug i USA. Nordea forudser, at det danske medicinalselskab kan være på vej med endnu en opjustering for 2016. Det er den største stigning mandag morgen på børsen.

Genmab har på to kræftkonferencer, en i Danmark og en i USA, gået sin sejrsgang med lægemidlet Darzalex til behandling af knoglemarvskræft, og stærke forsøgsdata kan betyde, at den amerikanske partner Johnson & Johnson i sensommeren vil ansøge om udvidet brug på det amerikanske marked.

Biotekanalytiker hos Nordea Markets, Michael Novod mener, at en udvidet godkendelse inden årets udgang kan føre til en opjustering for Genmab , da hverken selskabet selv eller den brede analytikerskare har indregnet det i deres prognoser.

Det danske selskabs store amerikanske partner Janssen Biotech betragter aftalen med Genmab som en investering i fremtiden. Det skriver Berlingske mandag.

Med til at sende aktien til vejrs kan også være det kraftige fald som aktien siden rekorden på 1266 kr. tidligere i juni har været udsat for.

NYT MEDLEM AF C20

Eliteindeksets sammensætning ser en smule anderledes ud mandag morgen, da Lundbeck er kommet ind, mens Tryg er røget ud.

Lundbeck, der stiger med 2,2 pct. til 243,40 kr., er vendt tilbage i C20-indekset, mens forsikringskoncernen Tryg, der stiger med 2,1 pct. til 119,80 kr., har fået plads blandt sidepapirerne. Udskiftningen blev meldt ud af fondsbørsen i forrige uge, hvor det samtidig lød, at der ikke i første omgang blev plads til Dong Energy trods høj markedsværdi.

Netop Dong er mandag morgen kommet med en meddelelse om, at Morgan Stanley har afsluttet stabiliseringsperioden. Der er ikke gennemført opkøb for at stabilisere aktien, fortæller Dong. Aktien falder med 0,4 pct. til 255,90 kr. Dong-aktierne blev afregnet til 235 kr. 9. juni.

KAPITALMARKEDSDAG I VESTAS TIRSDAG

Vestas har inviteret til kapitalmarkedsdag i London tirsdag, og allerede mandag vil der komme fokus på selskabet, vurderer Jyske Banks aktiehandler.

I begyndelsen af året besluttede de amerikanske politikere at forlænge den såkaldte PTC-ordning, som er støtteregimet for vindkraft i landet, til og med 2019. I maj udtalte Vestas' administrerende direktør, Anders Runevad, til Ritzau Finans, at de efterfølgende nye retningslinjer fra skattemyndighederne betyder, at udsigterne i USA er mere "favorable end ventet".

- Der er nok nogen, der venter, at der kommer noget om omsætningsmålene og marginerne. Og det vil være positivt, hvis der kommer noget fra Vestas i morgen, siger Kim Sejdelin Christensen.

Vestas indgik fredag betinget aftale i USA om levering af 1000 vindmøller med en samlet kapacitet på 2000 megawatt.

Vestas stiger med 3,6 pct. til 453,80 kr.

FOKUS PÅ BANKAKTIER

Nordea, der ligger med i toppen af C20 mandag morgen og stiger med 3,6 pct. til 62,55 kr., har fået en forhøjet anbefaling hos det norske finanshus ABG Sundal Collier. Anbefaling bliver hævet til "køb" fra "hold", mens kursmålet bliver sænket en spids til 69,67 kr. fra 71,50 kr., fremgår det af data fra Bloomberg. Fredag fik banken negativ opmærksomhed, da den blev politianmeldt af Finanstilsynet for overtrædelse af hvidvaskningsloven.

- Der vil fortsat være fokus på bankaktierne i forbindelse med netop hvidvaskningsloven. Der er ikke kommet så meget nyt frem - men i mangel af selskabsspecifikke nyheder, vil det fylde lidt, siger Kim Sejdelin Christensen.

ABG har også kigget på Jyske Bank-aktien. Her bliver kursmålet også reduceret en smule - til 311 kr. fra 320 kr. Anbefalingen er fortsat "køb". Jyske Bank stiger med 2,4 pct. til 268,60 kr.

G4S har også været under analytikernes lup. Selskabet har fået sænket kursmålet hos Nordea til 16 kr. fra 17 kr. Anbefalingen lyder på "sælg". G4S stiger fra morgenstunden med 3,4 pct. til 17,50 kr.

Topsil, der i fredags lagde 52,4 pct. til aktiekursen - og mandag morgen stiger aktien med 1,4 pct. til 0,295 kr. En række aktionærer, der i alt repræsenterer 8,54 pct. af aktierne og stemmerne i selskabet, har anmodet bestyrelsen om straks at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling.

Samtidig anmoder aktionærerne om en udskydelse af salget af selskabets siliciumforretning til Globalwafers fra Taiwan, indtil det er sikret, at aktionærerne får den bedst mulige værdi. Salget blev godkendt på en ekstraordinær generalforsamling fredag. Forinden var der dog kommet et konkurrerende bud.