Aktier: Danske aktier ramt af kraftige kursfald

Der skal kigges langt og bredt på det danske aktiemarked fredag middag for at finde selskaber, som oplever stigninger.

Den negative stemning skyldes fortsat usikkerhed omkring væksten i kinesisk økonomi og den seneste tids faldende oliepriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: HAIDAR MOHAMMED ALI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det følger efter en blandet start på ugens sidste handelsdag, hvor eliteindekset C20 Cap vekslede omkring nulpunktet i en periode.

Men to og en halv time inde i fredagens handel - det vil sige klokken 11.30 - er der ingen tvivl om retningen for indekset, der falder 1,91 pct. til indeks 959,71. Kun to af eliteaktierne formår at hive sig i plus, mens resten har iklædt sig røde klæder.

Den matte stemning på det danske aktiemarked - som også gør sig gældende hos indekskollegerne i resten af Europa fredag middag - skyldes især to forhold, konstaterer Handelsbanken i en analyse.

- Den negative stemning skyldes fortsat usikkerhed omkring væksten i kinesisk økonomi og den seneste tids faldende oliepriser, skriver banken.

Fra fredagens morgenstund kom der således skuffende udlånstal fra Kina, mens oliepriserne fortsætter med at falde længere ned. For eksempel koster en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, ved middagstid 29,82 dollar. Til sammenligning lå prisen i sommeren 2014 på over 100 dollar per tønde.

Rettes blikket tilbage mod Danmark og eliteselskaberne, er TDC blandt dem, der stiger. Teleselskabet scorer endda en topplacering i C20 Cap-indekset med en stigning på 1,5 pct. til 34,32 kr.

Det følger, efter at fredagen har budt på to anbefalingsløft. Nordea skruer således sin anbefaling af aktien op til "hold" fra "sælg", mens Royal Bank of Canada løfter sin anbefaling af TDC til "outperform" fra "underperform".

Den anden eliteaktie i positivt terræn er Coloplast, der løfter sig 0,9 pct. til 534,50 kr. Det sker imidlertid uden nyheder med relation til medicoselskabet.

Modsat er der fald til blandt andre A.P. Møller-Mærsk, der gennem en længere periode har været hårdt presset af de faldende oliepriser. B-aktien i det lyseblå konglomerat dykker 2,5 pct. til 7925 kr., efter at Barclays ifølge Reuters skærer sit kursmål til 10.500 kr. fra 12.100 kr. Anbefalingen er dog fortsat i med positivt fortegn med "overvægt".

Dertil har A.P. Møller-Mærsk fået skåret kursmålet hos Jyske Bank med 1000 kr., så det nu lyder på 10.000 kr. Anbefalingen er fortsat "køb", skriver Reuters.

Ingrediensproducenten Chr. Hansen, der torsdag præsenterede et overordnet bedre ventet regnskab for første kvartal af 2015/16, har fået løftet sit kursmål hos franske Société Générale til 427 kr. fra 355 kr., skriver nyhedsbureauet Reuters. Anbefalingen er fortsat "hold".

Derudover hæver Jyske Bank kursmålet for Chr. Hansen-aktien til 370 kr. fra 335 kr., viser data fra Bloomberg. Bankens anbefaling er fortsat "sælg" for aktien, der fredag falder 3,0 pct. til 411 kr.

Transport- og logistikkoncernen DSV, der falder 1,1 pct. til 254,20 kr., har fået nyt fra USA, hvor aktionærerne i UTI Worldwide har godkendt den danske virksomheds opkøb af selskabet på en ekstraordinær generalforsamling.

Transaktionen er fortsat betinget af de sydafrikanske konkurrencemyndigheders godkendelse, men DSV venter at afslutte handlen i løbet af første kvartal.

Uden for C20 Cap-indekset falder Dantherm 27,6 pct. til 6,55 kr., efter at selskabet i en meddelelse har fortalt, at det sælger sin HVAC-forretning samt EMEA-delen af forretningssegmentet Telecom til kapitalfonden Procuritas Capital Investors V.

Samtidig meddeles det, at selskabets administrerende direktør, Torben Duer, fratræder for at blive direktør for de frasolgte forretningsenheder. Ydermere sigter bestyrelsen i Dantherm efter at sælge de resterende dele af selskabet, og kun i bedste fald ventes provenuet at overstige nettogælden, oplyses det.

ALK-Abelló, der går tilbage 1,9 pct. til 937 kr., har præsenteret resultater fra sit femårige studie med sin tabletbaserede græsallergivaccine, Grazax.

Og det vigtigste mål med studierne blev misset, mens ALK kom i land med to sekundære målsætninger, lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

- ALK misser det primære endepunkt i forhold til at forebygge astma – altså det endepunkt, der hedder nedsat lungefunktion. Til gengæld er det positivt, at man er i stand til at vise en symptomdæmpende effekt på astma og behov for mindre forbrug af astmamedicin, siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Slutteligt stiger emballageproducenten Hartmann 0,8 pct. til 269 kr. oven på nyheden om, at selskabet vil spendere 30 mio. dollar på en ny fabrik til produktion af støbepap i USA.

Fabrikken forventes at bidrage til Hartmanns resultater fra 2017. Den nye fabrik skal være med til at realisere Hartmanns langsigtede målsætninger om at øge omsætningen til 2,2-2,4 mia. kr. og overskudsgraden før særlige poster til 12-14 pct. i 2017.