Aktier: Dansk nedtur antændt af Sydbank og råvarepriser

Barometeret over investorernes humør er faldende onsdag formiddag, og det er især aktier i råvaresektoren - og herhjemme regnskabsaktuelle Sydbank - der tildeles de mest kontante kursklø.

Foto: Brian Bergmann.
Læs mere
Fold sammen

Ved 11.30-tiden ligger C20 Cap-indekset 1,7 pct. lavere i 968,23 og afspejler dermed den generelle tendens i Europa, hvor der sælges risiko fra, og de fleste indeks falder mellem 1 og 2 pct.

På kontinentets børser er det især et nyt fald i olieprisen samt priserne på andre råvarer, der har givet kursrystelser for aktier, der er eksponeret på de fronter. Det sker, efter at Saudi-Arabien har afvist at skære i sin olieproduktion, og da der lader til at være større lageropbygning af råolie i USA end ventet.

SYDBANK I STORT DYK

I København er det til gengæld bankaktierne fra hele landet, der få investorernes mistillid at føle - på grund af dårlige nyheder fra flere fronter.

Først og fremmest er der en kølig velkomst til Sydbanks årsregnskab, der blev fremlagt onsdag morgen, selv om banken gør klar til at kaste mange millioner i aktionærernes retning.

Sydbank kom ud af 2015 med det bedste resultat siden finanskrisen. Markant lavere nedskrivninger betød, at banken kom ud af fjerde kvartal med et overskud på 316 mio. kr., mens plusset for hele 2015 lyder på 1148 mio. kr., hvilket er en fremgang på knap 100 mio. kr. i forhold til 2014. Derimod er indtægterne mere eller mindre flade.

I forlængelse af regnskabet sender banken hele årets overskud tilbage til aktionærerne, hvilket er fordelt på udbytter på samlet set 11,12 kr. per aktie og et aktietilbagekøbsprogram på 350 mio. kr.

- Det er et meget højt niveau. De lander ret højt på deres kapitalniveau og kunne godt have udbetalt mere, hvis de havde bevæget sig over 100 pct., men det er stadigvæk meget højt, bemærker analytiker Mads Thinggaard fra Handelsbanken i en umiddelbar kommentar til regnskabet.

Han påpeger dog også, at særligt gebyrindtægterne i regnskabet var "bløde".

Sydbank-aktien falder hele 6,4 pct. til 183,20 kr. og er den næstdårligst præsterende aktie på den københavnske børs.

C20-BANKER OGSÅ RAMT

Der er også pres på bankaktierne i C20 Cap-indekset. Danske Bank falder, efter at finanshuset Macquarie ifølge Bloomberg News har sænket anbefalingen af aktien til "underperform" fra neutral", mens kursmålet er skåret med 30 kr. til 170 kr.

Macquaries analytikere mener, at aktien handles til en "anstrengt" værdiansættelse set i forhold til sektoren, og trods at ledelsen har gjort det "fremragende", er der usikkerhed om den fremtidige indtjening, rapporterer Bloomberg News.

Desuden skriver Børsen, at storaktionæren Cevian Capital kan være på vej mod et frasalg af sin 14 mia. kr. store aktiepost, da selskabet har trukket sig fra bestyrelsen. Danske Bank-aktien falder 2,9 pct. til 182,70 kr.

Macquarie har også set nærmere på Nordea, hvor kursmålet er sænket til 73,41 kr. fra 80,32 kr. Nordea-aktien klarer sig dog med et fald på 1,3 pct. til 66,75 kr.

Jyske Bank er til gengæld helt i bunden i C20 med et kursdyk på 3,4 pct. dagen efter sit årsregnskab. Nordea har skåret sit kursmål til 395 kr. fra 415 kr., men indikerer dermed fortsat et vist kurspotentiale i forhold til det aktuelle niveau på 291,70 kr.

REGNSKAB FRA SOLAR

Uden for topindekset er der også kommet årsrapport fra sourcing- og servicevirksomheden Solar, som arbejder inden for el-, vvs- og ventilationsteknologi.

Der er dog ikke meget nyt, da selskabet i starten af februar annoncerede hovedtallene for 2015 og forventningerne til indeværende år, hvor der udsigt til en flad organisk vækst.

Solar har dog oplyst, at man løfter udbyttet med 3 kr., så der bliver sendt 10 kr. retur til aktionærerne. Solar-aktien stiger 0,8 pct. til 334 kr.

Desuden er Grønlandsbanken sent tirsdag kommet med regnskab for 2015. Bankens resultat før kursreguleringer og nedskrivninger faldt til 136,8 mio. kr., hvilket var 12 mio. kr. lavere end rekordåret 2014. I år sigter banken efter et resultat på 125-145 mio. kr. Aktien ligger uændret i 638 kr. under tynd handel.

Også Gyldendal har aflagt årsregnskab uden større dramatik - og også den aktie ligger på samme niveau som tirsdag eftermiddag, nærmere bestemt 679 kr. for A-aktien.

I løbet af onsdagen ventes der desuden årsregnskab fra Danske Andelskassers Bank, der indtil videre falder 0,9 pct. til 3,17 kr.