Aktier: Dansk i top og nordisk i bund i positivt europæisk marked

Folkeafstemningen i Storbritannien endte med forbliven i EU. Det var i hvert fald udgangspunktet for de stigende aktiemarkeder i Europa på afstemningsdagen torsdag.

Læs mere
Fold sammen

Bookmakeren Paddy Power vurderede sent torsdag, at der var 92 pct. chance for, at briterne blev i EU.

Det brede europæiske aktieindeks Stoxx 600 endte torsdag med en stigning på 1,5 pct. i indeks 346. Dermed er indekset på vej mod sin bedste uge siden 2011, hvis briterne stemmer for "remain".

- Nogle midler kommer tilbage til aktiemarkederne, men jeg vil helst dukke mig til i morgen, fredag, når vi kender resultatet, siger chef Thomas Thygesen fra SEB til Bloomberg News.

Han pointerer over for nyhedsbureauet, at de fleste investorer fortsat står på sidelinjen. Blandt aktierne var der dansk i top og bund.

Øverst blandt de 600 aktier endte Mærsk-aktierne efter meldingen om skiftet på topposten, hvor Nils Smedegaard stopper og bliver afløst af Søren Skou.

Samtidig tog investorerne godt imod den efterfølgende udmelding fra bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen, der åbnede for spekulationer om opsplitning af konglomeratet, hvilket ville kalde værdier frem i lyset. Mærsk-aktien steg 11,9 pct.

Blandt de stigende aktier var også den britiske papirproducent DS Smith, der steg små 7 pct. efter positive regnskabsmeldinger.

I bunden af de kun godt 50 Stoxx 600-aktier, der faldt, lå den nordiske storbank Nordea efter at være blevet nærmest tæppebombet af sænkede anbefalinger fra flere finanshuse.

Det gjaldt blandt andet JP Morgan, Swedbank og ABG. Aktien dykkede 6 pct. på børsen i Stockholm.