Aktier: Dansk fald i sigte fredag

Fredagen ser ud til at starte med kursfald på de europæiske aktiemarkeder. Handelen med futures peger på fald på mellem 0,3 og 0,5 pct. i de førende indeks på kontinentet - en stemning, der formentlig også vil ramme det danske marked.

Det kommer efter en torsdag, hvor den overraskende valutamanøvre fra Schweiz' centralbank, SNB, gav store bølgeskvulp. SNB satte schweizerfranc fri fra sit kursloft mod euro, og det gav en øjeblikkelig styrkelse af alpevalutaen samt efterdønninger i de andre finansmarkeder.

Europæiske aktier startede med at falde, men endte med at præstere imponerende fremgange, og det brede Stoxx 600-indeks lukkede 2,6 pct. højere i det højeste niveau i over en måned.

Herhjemme gik C20 Cap-indekset 1,1 pct. frem til 817,12 og er under 1 pct. fra den hidtidige rekord på 824,31.

De selskabsspecifikke nyheder på det danske marked begrænser sig overvejende til kursmålsændringer.

Novozymes har fået løftet kursmålet hos finanshuset Goldman Sachs til 331 kr. fra 317 kr. Anbefalingen hedder fortsat ”køb” fra den amerikanske bank, og der er da også et stykke op til målet fra de 267,80 kr., enzymaktien lukkede i torsdag.

Samtidig har Coloplast været til eftersyn hos analytikerne hos det norske finanshus DNB, der løfter deres kursmål for aktien til 540 kr. fra 510 kr. og gentager anbefalingen ”hold”. En Coloplast-aktie kostede 525,50 kr. ved lukketid torsdag.

Carlsberg har derimod fået sænket kursmålet til 500 kr. fra 560 kr. hos finanshuset UBS. Anbefalingen er fortsat ”neutral” for bryggeriaktien, der torsdag lukkede i 480,40 kr. Carlsberg er stærkt til stede på det schweiziske marked, og derfor er torsdagens valutabeslutning interessant for selskabets investorer. Umiddelbart vurderes det, at styrkelsen af schweizerfrancen er positiv for Carlsberg, der havde en markedsandel i Schweiz på 43 pct. og en omsætning i landet på 3,5 mia. kr. i 2013.

Effekterne af den schweiziske valutabombe kan desuden også ramme aktier som GN Store Nord, William Demant Holding og Bang & Olufsen.

For de første to kan der være en positiv effekt, da konkurrenten Sonova, verdens største på markedet for høreapparater, har hovedsæde i Schweiz og derfor rammes på konkurrenceevnen af den styrkede valuta. Det var med til at sende GN-aktien til tops i C20 torsdag med et løft på 3,6 pct. til 136,50 kr., mens WDH-aktien til gengæld faldt en anelse.

Bang & Olufsen har desuden et lille salg af sine luksusprodukter til velhaverne i Schweiz, mens Struer-selskabet afholder meget få omkostninger i franc og derfor kan drage nytte af valutahoppet, hvis det varer ved. B&O-aktien faldt dog 1,3 pct. torsdag til 31,60 kr.

Endelig er A.P. Møller-Mærsk i fokus, da Jyllands-Posten skriver om de problemer, den lave oliepris giver for selskabets oliefelter. Prisen på en tønde Brent-olie er faldet omtrent 60 pct. på syv måneder. Mærsk B-aktien lukkede 2,4 pct. højere i 12.690 kr. torsdag.

Til eftermiddag præsenteres der desuden en række amerikanske nøgletal, som kan få indflydelse på markedsstemningen.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk