Aktier: Danmark løb fra resten af Europa

Tunge aktier som Novo og Carlsberg var sammen med dagens børsdarling, William Demant Holding, årsagen til, at det danske aktiemarked igen torsdag formåede at overtrumfe den optimisme, der også prægede de øvrige europæiske aktiemarkeder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi ligger jo pænt i Europa, og det danske marked fortsætter med at "outperforme". Blandt andet fordi William Demant jo har været godt efterspurgt dagen i gennem på regnskabet, konstaterer afdelingschef for danske aktier i Sydbank, Ole Kjær Jensen.

For det samlede C20 Cap indeks var der torsdag tale om en stigning til 936,16 eller med 1,0 pct. i forhold til lukkeniveauet onsdag. Trukket op af blandt andet en stigning på 4,7 pct. til 525,50 kr. for WDH-aktien i toppen af indekset.

Ifølge Ole Kjær Jensen er stigningen for WDH-aktien fuldt berettiget.

- Et stærk cash-flow og en EBIT-margin for andet halvår, der var ganske pæn, det var, hvad analytikerne havde sat fokus på, noterer han.

- Cash-flow giver god mening i relation til, at hvis de køber Audika, så kan de stadigvæk fortsætte deres tilbagekøbsprogram, påpeger afdelingschefen.

Carlsberg-aktien var også med i C20-toppen med en stigning på 2,8 pct. til 554,50 kr. Og her er det situationen i Ukraine, der spiller ind.

- Der har været tale om, at de trækker nogle tunge våben tilbage. Det giver måske lidt mere ro på - også omkring Carlsberg, som jo har "underperformet" i en længere periode, mener Ole Kjær Jensen.

Novo-aktien steg 1,4 pct. til 316 kr., selvom den store franske konkurrent Sanofi har fået markedsføringstilladelse til sit nye langtidsvirkende insulin Toujeo på det amerikanske marked. Lanceringen ventes i begyndelsen af andet kvartal.

Markedsføringstilladelsen er vigtig for Sanofi, da patentet på selskabets nuværende supersællert Lantus udløber senere i år og snart kan få konkurrence. Medicinalselskabet Eli Lilly er således på vej med en efterligning af Lantus, men er foreløbigt forhindret i at lancere frem til midten af 2016, da Sanofi har anlagt sag mod det amerikanske selskab for brud på immaterielle rettigheder.

Med godkendelsen af Toujeo er Sanofi også et skridt foran Novo, der tidligst ventes at kunne lancere sit nye langtidsvirkende insulin, Tresiba, på det amerikanske marked i starten af 2016.

A.P. Møller-Mærsk kom med regnskab onsdag og med meddelelse om, at konglomeratet sælger sine Danske Bank-aktier. Og torsdag feteredes aktien med positive justeringer fra analytikerne. For eksempel løfter Danske Bank kursmålet til 17.000 kr. fra 15.000 kr., mens Handelsbanken justerer sit kursmål op til 18.400 kr. fra 16.900 kr.

Dagen sluttede blandet for de to Mærsk aktier en stigning på 0,1 pct. til 14,690 kr. for A-aktien og et fald på 0,1 pct. til 15,240 pct. for B-aktien.

For både Novo der torsdag tale om lukkekursrekorder. Og det samme gjorde sig - men uden selskabsspecifikke nyheder - gældende for Chr. Hansen (+1,4 pct. til 297,80 kr.), Genmab (+2,4 pct. til 498,80 kr.), Nordea (+1,5 pct. til 89,05 kr.) og Pandora (0,1 pct. til 601,50 kr.)

Fra underskoven af mindre, børsnoterede selskaber bød torsdagen på en del regnskaber.

Banknordik venter for 2015 et resultat før skat, kursregulering og nedskrivninger på 200-240 mio. kr. I 2014 blev driftsresultatet 157 mio. kr. Aktien steg 0,4 pct. til 114,50 kr.

Roblon noterede en lille fremgang på toplinjen og et næsten fordoblet overskud i første kvartal af det forskudte regnskabsår sammenlignet med samme periode året før, og aktien steg 2,2 pct. til 329 kr.

Fynske Bank venter i 2015 en basisindtjening - resultatet før nedskrivninger, kursreguleringer, sektorløsninger og skat - på 80 til 85 mio. kr. Det kommer oven på et 2014, hvor banken tjente 85,7 mio. kr. på basisdriften. Forventningen blev modtaget med et kursløft på 2,6 pct. til 78,50 kr.

Entreprenørselskabet MT Højgaards regnskab for 2014 viste mærkbare forbedringer i driften. Men en række særlige poster, bestående af erstatninger for de såkaldte offshore-sager, koster dyrt på bundlinjen.

Omsætningen faldt til lige knap 7 mia. kr. fra 7,46 mia. kr. i 2013, men bruttoresultatet blev øget hele 25 pct. til 693 mio. kr. Det primære driftsresultat, EBIT, blev desuden næsten fordoblet til 207 mio. kr. før særlige poster.

Regnskabet gav kursstigning for de to børsnoterede ejerselskaber på 5,5 pct. til 230 kr. for Højgaard Holdning og på 4,1 pct. til 270 kr. for Monberg & Thorsen.