Aktier: Danisco-opkøbstilbud løfter konkurrenterne

Danisco ligger mandag over middag fortsat med en stor stigning efter opkøbstilbuddet fra Dupont.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dette har også øget investorernes interesse for konkurrenterne Chr. Hansen og Novozymes. Danske Bank agerer bundprop efter en artikel i Financial Times om en EU-skat, som kan komme til at koste banken 15 pct. af overskuddet. C20-indekset stiger 0,7 pct. til 468,65, mens de tre store europæiske aktieindeks falder 0,4-1,6 pct.

Danisco stiger markante 24,7 pct. til kurs 661. Aktien handles dermed med en lille rabat i forhold til købstilbuddet fra den amerikanske kemigigant Dupont på 665 kr. per aktie eller 6,3 mia. dollar (cirka 36 mia. kr.). Jyske Bank venter ikke konkurrerende bud på Danisco, efter at bestyrelsen har foretrukket Duponts bud blandt flere interesserede.

"Dupont er Daniscos samarbejdspartner inden for anden generations bioethanol, og det er vanskeligt at se andre industrielle købere, som vil kunne retfærdiggøre en højere pris for Danisco. For en kapitalfond vil det være risikabelt at gå ind i en budkrig med en af Daniscos vigtigste strategiske samarbejdspartnere. Vi venter derfor ikke, at et bud fra Dupont vil blive overgået af andre", skriver analytiker Jens Houe Thomsen.

Danisco-konkurrenterne løftes efter opkøbstilbuddet. Novozymes stiger 2,7 pct. til kurs 794, og Chr. Hansen ligger mandag over middag 4,6 pct. højere i kurs 121,7.

Danske Bank falder 2,3 pct. til kurs 139,8. Danske Bank bliver næppe ramt så hårdt af en mulig ny EU-skat på banker, som Financial Times skriver mandag. Avisen har set et internt notat fra EU, hvoraf det fremgår, at skatten vil koste Danske Bank 15 pct. af overskuddet. Men det er nok skudt over målet, vurderer Chief Risk Officer Peter Rostrup-Nielsen over for RB-Børsen.

Vestas stiger 1,3 pct. til kurs 179. Vindmølleproducenten har fået en mindre ordre fra Tyskland. Selskabet skal levere 19 styk V90-2,0 MW-møller med en samlet kapacitet på 38 megawatt (MW), og det skal ske i 2011. Ordren kommer fra Boreas Energie, som er en tidligere Vestas-kunde.

Coloplast løftes 1,8 pct. til kurs 818,5. Standard & Poor's hæver anbefalingen på medicokoncernen til "køb" fra "hold", mens kursmålet samtidig justeres til 903 kr. fra 773 kr.

Rockwool taber 2,3 pct. til kurs 681,5. Isoleringskoncernen er fjernet fra finanshuset Goldman Sachs "conviction buy"-liste.

William Demant stiger 1,0 pct. til kurs 454,5. Fredag løftede Carnegie sin anbefaling på høreapparatproducenten til "køb" fra "sælg".

Bavarian Nordic løftes 6,3 pct. til kurs 277. Anbefalingen på biotek-aktien er genoptaget hos Nordea Markets med anbefalingen "stærkt køb". Kursmålet sættes til 416, hvilket svarer til et potentiale på knap 60 pct. Baggrunden for det positive syn på aktien er, at selskabet er velkonsolideret med en kontantbeholdning på 350 mio. kr. Samtidig venter Nordea Markets, at Bavarian Nordic kan få landet en aftale med en partner til prostatacancer-midlet Prostvac.

Royal Unibrew ligger 3,0 pct. højere i kurs 346, efter Nordea har peget på bryggerikoncernen som en af fem danske vinderaktier i 2011. Tryg anbefales også, og forsikringsaktien stiger 1,2 pct. til kurs 272,6.

RB-Børsen