Aktier: Daggamle nyheder presser Vestas, Mærsk og FLS

Endnu en gang trak trioen Vestas, A.P. Møller-Mærsk og FLSmidth sig tilbage fra en handelsdag med kurstab. Kurstabene fortsatte efter sidste uges regnskaber fra de tre koncerner, som skuffede i forhold til forventningerne.

- Det er så at sige dagen derpå. Flere selskaber har skuffet med regnskaberne, i forhold til det markedet forventede. Og det koster på kursen, siger Tue Østergaard, der er aktiechef i ABG Sundal Collier.

Samlet faldt C20 Cap med 1,0 pct. til indeks 1120,8. Og indekset har ikke ligget så lavt siden slutningen af april i år.

- Overordnet er mange aktier kørt godt op. Og så skal der ikke så meget til for at skuffe, siger Tue Østergaard.

Mærsk B-aktien var med i bunden af indekset med et kursfald på 3,2 pct. til 10.480 kr., og det var ifølge Jyske Bank svage tal for containermarkedet, der presser kursen, som siden regnskabet i sidste uge er dykket 12,8 pct.

Banken gentog mandag sin salgsanbefaling og skar kursmålet med 1000 kr. til 10.700 kr.

USIKKERHED PRÆGER FORTSAT VESTAS

Og så var Vestas-aktien og det amerikanske marked forsat ramt af bekymringer for, hvordan fremtiden tegner sig. Norske DNB satte mandag sin anbefaling af aktien ned til "hold" fra "køb", hvilket fulgte i slipstrømmen af en række andre banker.

Aktien faldt 2,2 pct. til 408 kr., og er siden torsdagens regnskab dykket over 23 pct.

- Generelt kan man sige, at aktiemarkederne er usikre på, hvordan de amerikanske skatteforhandlinger lander. Og det ser vi effekterne af både herhjemme og i Europa i dag, siger Tue Østergaard.

Vestas kunne ellers mandag fortælle om en aftale om at udskifte gamle møller i en vindpark i Østrig. Selskabet skal levere ni vindmøller af typen V112-3,45 MW, hvilket bringer den samlede ordre op på 31 megawatt (MW). Men heller ikke det kunne puste lidt liv i aktiekursen.

Der var også pres på FLSmidth-aktien, som endte helt i bund og faldt 3,6 pct. til 371,60 kr. Aktien blev dog mandag hævet til "køb" fra "hold" hos Sydbank.

TDC I TOP

I den modsatte ende sluttede TDC helt i toppen. Aktien endte dagen med at stige med 2,1 pct. til 37,71 kr., efter at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs løftede anbefalingen til "køb" fra "hold".

Også Coloplast og Carlsberg holdt snuderne oven vande med plusser på henholdsvis 1,2 pct. til 513 kr. og 0,9 pct. til 754 kr. og fulgte dermed bevægelserne fra kontinentet, hvor fødevare- og drikkevaresektoren steg med 0,1 pct., og sundhedssektoren under ét var den mindst faldende sektor med et minus på 0,4 pct.

Nordea endte i den øverste halvdel med et mindre fald på 0,3 pct. til 75,20 kr., selv om Danske Bank skar sin anbefaling til "hold" fra "køb", mens Genmab måtte se et marginalt plus svinde ind i løbet af dagen til et minus på 1,7 pct. til 1130 kr., i forlængelse af at Handelsbanken hævede til "akkumuler" fra "reducer".

I sidste uge blev der sat punktum for regnskabssæsonen blandt de største selskaber i C20, men der drypper fortsat tal ind fra de små og mellemstore virksomheder i de kommende uger.

Mandag kom Schouw & Co-koncernen med regnskab for tredje kvartal. Virksomheden, der ejer en række forskellige industriselskaber, måtte se aktiekursen falde 7,1 pct. til 585 kr., hvilket mindsker årets afkast til 11,2 pct.

Ifølge estimater fra Bloomberg var resultaterne et stykke under det ventede, da driftsoverskuddet før skat og renter (EBIT) på 362 mio. kr. var et stykke fra forventningerne blandt analytikerne, som havde ventet et plus på mellem 369-392 mio. kr. - baseret på fire estimater.

/ritzau/FINANS