Aktier: Dårligste uge siden august i USA - fald i vente mandag

Det amerikanske aktier lukkede fredag stort set uændret, hvilket dog ikke ændrede ved, at markedet havde den dårligste uge siden august. Mandag satte det brede S&P 500-indeks rekord, men derefter fulgte fire dage med fald og facit for ugen blev en tilbagegang i indekset på 1,8 pct.

I denne uge ser aktierne ud til at skulle starte negativt, idet futures indikerer fald i størrelsesordenen 0,4 pct. S&P 500-indekset faldt fredag marginale 0,01 pct. til 1775,32, mens Dow Jones steg 0,1 pct. til 15.755,36 og Nasdaq lukkede 0,06 pct. højere i 4000,98.

Den seneste uges fald skyldes en tiltagende sandsynlighed for, at den amerikanske centralbank snart igangsætter en nedtrapning af sine 85 mia. dollar store obligationsopkøb. Det er en beslutning, som kan blive truffet og annonceret allerede onsdag, hvor den amerikanske centralbank afslutter et todages rentemøde.

- Der er noget nervøsitet omkring Federal Reserves nedtrapning, og det får nogle folk til at tage penge af bordet, siger Joseph Quinlan, der er chefmarkedsstrateg i formueplejeselskabet U.S. Trust, til Bloomberg News.

I fredagens handel var McDonald's blandt taberne med et fald på 2,4 pct., efter at burgerkæden oplyste om lidt skuffende salgstal for november. Cisco Systems dykkede endvidere 4,9 pct. efter at have nedjusteret forventningerne til omsætningen.

Bedre gik det for Facebook, der blev udpeget som kommende medlem af S&P 500 og efterfølgende lukkede 11 pct. højere. Olieselskabet Anadarko Petroleum faldt 9,6 pct. efter at den dommer fastslog, at selskabet kan hæfte for 5 mia. dollar eller mere i forpligtelser relateret til købet af Kerr-McGee i 2006. Sagen relaterer sig til Tronox, som Kerr-McGee frasolgte i 2005 for at fjerne forpligtelser og selv gøre sig salgsklar.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk