Aktier: Dårlig stemning i venteværelset

De danske aktier faldt over en bred kam tirsdag, hvor al fokus var rettet mod den amerikanske centralbanks rentemøde onsdag. Det gav lav volumen og sivende markeder dagen igennem dagen før dagen. Samlet endte det toneangivende C20 Cap-indeks med et fald på 0,7 pct. til indeks 646,73.

Onsdag holder den amerikanske centralbank rentemøde, hvor der ventes nyt om fremtiden for det stimulusprogram, kendt som QE3 eller QE Infinite, der hver måned sender 85 mia. dollar ud i den amerikanske økonomi. Konsensus i markedet er ifølge Bloomberg, at stimulussen vil blive fastholdt. Lidt over en tredjedel af de adspurgte økonomer tror dog, at den vil blive sænket.

- Markedet afventer den amerikanske centralbanks rentemøde. Her får vi formentlig en afgørende melding om, hvad planen er for deres stimulusprogram og nedtrapningen af samme. Man er spændt på hvornår og hvor hårdt, man tager fat. Derfor har vi et afventende marked i dag, siger seniorrådgiver hos Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Med dagens fald fortsatte C20 Cap decembers kedelige trend. Siden toppen i indeks 666,31 den 2. december er indekset faldet med 2,9 pct. Martin Munk ser det dog som gevindsthjemtagning efter et år, der trods decembers fald har budt på en stigning i indekset på 24,7 pct.

- Det er ikke noget, der minder om panik. Mange troede, at markederne skulle falde tilbage over efteråret, men det skete ikke. Den tendens kommer så nu, hvor mange lukker deres gevinster for året. Årets gode afkast sikres, og det er mere gevinsthjemtagning end nervøsitet, der præger markedet, siger Martin Munk.

MÆRSK TOG SCENEN

Aktierne i A.P. Møller - Mærsk slap en uændret aktiekurs i 54.250 kr. for B-aktien vedkommende. Fra start var der positiv nyt, da rederikollegaen Hapag-Lloyd meldte ud, at man vil gennemføre en ratestigning på 500 dollar per tyvefodscontainer fra Asien til Europa 6. januar. CMA CGM vil samtidig løfte raterne med 300 dollar

Rederierne har - ofte med Hapag-Lloyd som først ude - annonceret ratestigninger næsten hver måned siden sommeren. Succes 1. juli og 1. august blev afløst af et fejlslagent rateløft i september, mens de seneste fælles indsatser 1. november og sidste uge gav pote - dog hver gang fulgt af relativt hurtige tilbagefald.

Tirsdag eftermiddag kom det så frem, at A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, A.P. Møller Fonden, har besluttet at stifte et holdingselskab med navnet A.P. Møller Holding. Fonden sidder på hele 41,51 pct. af aktierne i A.P. Møller - Mærsk.

- Det er ikke en revolution, men en meget stor beslutning, fordi fonden blev dannet i 1953 af min farfar, sagde kommende chef for holdingselskab Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla til epn.dk og slog fast, at beslutningen har været længe undervejs.

- Det er ikke en spontan beslutning, men noget vi har arbejdet med ret længe. Det har været en proces.

Tanken bag ændringen er ifølge epn, at holdingselskabet giver mulighed for at spare op til dårlige tider og/eller investere i andre forretninger end A.P. Møller-Mærsk.

DANSKE BANKER ER DUKSE

De danske banker var i fokus efter sektoren fik et godkendende niv i øreflippen fra det europæiske banktilsyn, EBA. Det skete på baggrund af en rapport over bankerne finansielle tilstand.

EBA’s rapport viser, at Danmarks banksektor med et vægtet gennemsnit på 17,2 pct. samlet set har det højeste niveau af egentlig kernekapital (EBA core tier 1) blandt samtlige lande, der har deltaget i dataindsamlingen.

Danske Bank trækker gennemsnittet markant op, da Danske Banks procent er steget til 18,2 pct. fra 16,9 pct. fra december sidste år til juni.

- Tallene fra de største danske institutter bekræfter, at Danmarks banksektor samlet set er robust og velkapitaliseret, sagde Finanstilsynets direktør, Ulrik Nødgaard, i en meddelelse fra Finanstilsynet.

Danske Bank faldt 0,9 pct. til 119,30 kr. mens Jyske Bank faldt 0,7 pct. til 276,20 kr.

MINDRE REGNSKABER

De lille selskab Rias steg 8,6 pct. til 494 kr. efter at have leveret regnskab for 2012/13. Mens tallene for de afsluttede regnskabsår ikke var en festsang, lægger Rias op til markant bedring i det kommende regnskabsår.

Efter et resultat før skat i 2012/13 på 2,8 mio. kr. venter selskabet i indeværende regnskabsår et resultat på mellem 6 og 9 mio. kr. I 2012/13 faldt selskabets omsætning med 1,9 mio. kr. til 238,2 mio. kr., og nettoresultatet blev på 2,8 mio. kr. mod 4,3 mio. kr. året før.

- Regnskabet er påvirket af en fortsat afdæmpet aktivitet på et meget konkurrencebetonet marked. Desuden er omkostningerne steget som følge af en intensiveret salgsindsats, skrev Rias i regnskabet.

Også det lille Brd. Klee blev belønnet for sit regnskab. Trods faldende resultater i regnskabsåret 2012/13 og en forventning om en flad udvikling i 2013/14 steg aktierne i Brd. Klee med 4,8 pct. til 2200 kr.