Aktier: Dårlig start på sommeren

De fjernøstlige aktiemarkeder får en generelt dårlig start på juni måned. Kun aktiebørserne i Kina ligger med plusser, mens der i samtlige andre markeder er tale om kursfald.

Læs mere
Fold sammen

- Markedet har kørt lidt for hårdt på. Vi ser mange flere investorer bekymre sig om eventuelle kursfald og mere nedadvendte tendenser. Den første renteforhøjelse fra Federal Reserve vejer stadig tungt i investorernes bevidsthed. Men de seneste data fra USA har ikke været specielt gode, siger formueforvalter Karl Goody fra Shaw Stockbroking til Bloomberg News.

Det er især fredagens økonomiske data for Chicago-områdets fremstillingsaktivitet, der viser et faldt til det laveste niveau siden februar. Dermed er der ikke tegn på meget opsving efter den svage vækst i USA i første kvartal.

Fra Japan er den gode nyhed, at den foreløbige PMI-aflæsning for den japanske fremstillingssektor i maj var uændret. Dermed fastholdtes det positive billede, som ganske overraskende tegnedes ved den foreløbige opgørelse fra for små to uger siden.

Nikkei-indekset falder 0,3 pct., og det bredere Topix-indeks ligger med et minus på 0,1 pct.

I Kina er der derimod fortsat problemer i det samlede billede. Fremstillingssektoren viste en lille forbedring i forhold til april i følge de officielle PMI-data, men til gengæld faldt PMI-aflæsningen for servicesektoren.

Der forhindrer ikke de kinesiske investorer i af forsætte den lang række af massive kursstigninger, der blev afbrudt i slutningen af sidste uge inden månedsafslutningen.

Shanghai Composite-indekset stiger 2,8 pct., og CSI 300-indekset øger 2,9 pct., mens Hang Seng i Hongkong ligger i plus på 0,6 pct.

Blandt de øvrige børser er der fald i Taiwans Taiex-indeks på 0,6 pct., og i Kospi-indekset og Singapores Strait Times på 0,8 pct., mens Sydneys ASX 200 indeks dropper 1,0 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger torsdag morgen med stigninger på godt 0,2 pct. i den asiatiske handel.

#

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 -0,3

Topix -0,1

Hongkongs Hang Seng 0,6

China Shanghai Composite 2,8

China CSI 300 2,9

Taiwan Taiex -0,6

Sydkoreas Kospi -0,8

Indiens BSE Sensex 0,1

Singapores STI -0,8

Sydney ASX 200 -1,0

--------------------------------------

#

Indeksværdi kl. 06.50