Aktier: Dårlig dag med fald i samtlige sektorer i USA

Det amerikanske aktiemarked tog et dyk torsdag, hvor onsdagens samlede stigninger blev mere end udraderet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bekymringer over den globale misvækst tog igen fart, og mens aktierne dykkede, susede renterne mod flere måneders lavpunkt, mens frygtindekset VIX steg med raketfart.

Fredag morgen ligger de amerikanske aktiefutures med stigninger på 0,1 pct.

S&P 500-indekset sluttede torsdag med et fald på 1,2 pct. til 2041,91. De tunge aktier i Dow Jones droppede 1,0 pct. til 17.541,96, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset tog dagens største øretæve på 1,5 pct. til 4848,37.

- Der foregår en del handel på baggrund af risikoaversion. Det er svært at definere en klar tendens lige for tiden, hvor der ikke foregår ret meget. Men hvis man kigger rundt i markedet, er indtjeningen noget, som alle fokuserer på. Der er ret meget negativ stemning i markedet lige nu, hvilket ses på de beløb, der fosser ud af aktiefondene, pointerer senior porteføljemanager Don Ellenberger fra Federated Investors i Pennsylvania over for Bloomberg News.

BEKYMRENDE REGNSKABSSÆSON FORUDE

Udsigten for den ny regnskabssæson ser noget broget ud med et gennemsnitligt fald i indtjeningen på knap 10 pct. for selskaberne i S&P 500-indekset. Faldende indtjening er et klart signal om lavvækst, som skyldes de store centralbankers ekstremt lempelige pengepolitik gennem adskillige år.

Især energisektoren og finanssektoren venter at være under indtjeningsmæssigt pres, hvilket skyldes faldet i energipriserne og de ekstremt lave renter det seneste år.

Mandag kommer det første regnskab, og som vanligt er det aluminiumsproducenten Alcoa, som uofficielt sparker sæsonen i gang.

Torsdagen var fattig på økonomiske nøgletal. Eneste større sæt makrodata var over nytilmeldte ledige, som viste, at 267.000 amerikanere stillede sig op i arbejdsløshedskøen for første gang i sidste uge. Økonomerne havde estimeret 270.000 nye ledige.

KURSFALD I SAMTLIGE SEKTORER

Der var fald i samtlige ti undersektorer i S&P 500-indekset. Bankerne tog den største lussing, idet de finansielle aktier sluttede dagen med et minus på 1,9 pct. efter fald i Bank of America og JPMorgan Chase & Co. på over 2,5 pct.

Også telesektoren fik klø med Verizon Communications i spids. Aktien faldt 2,8 pct., hvilket er det stejleste drop siden august. Kursfaldet kom, efter at Jefferies nedjusterede aktien til "hold" fra "køb".

I it-sektoren faldt Ebay 5,2 pct., hvilket gjorde det til en af dagens største tabere, mens det slettede onsdagens 4,3 pct. stigning.

Også halvlederselskaberne havde en skidt dag med fald i Intel Corp. og Texas Instruments på over 1,5 pct.

PROBLEMERNE FORTSÆTTER HOS GAP

Efter børstid kom den månedslige salgsudvikling fra den amerikansk tøjkæde Gap. Salget faldt 6 pct. i forhold til marts måned sidste år, hvor analytikerne havde ventet et fald i det sammenlignelige salg på 5 pct.

Salgsudviklingen i de forskellige enheder var heller ikke imponerende. Et omsætningsfald på 3 pct. i Gap International, et drop på 14 pct. i Banana Republic og på 6 pct. i Old Navy trak godt ned, og aktien dykkede 13 pct. i eftermarkedet oven på et fald i den ordinære børstid på 4,1 pct.

 

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk