Aktier: Cykliske papirer tabte på volatil dag

De danske aktier faldt tilbage torsdag, selv om en svært negativ tendens fra morgenstunden vendte lidt i løbet af dagen, da de seneste dages kraftige rentestigninger og styrkelse af euro atter gik lidt i sig selv.

Læs mere
Fold sammen

Som så ofte før i situationer, hvor markedet generelt tager et dyk, gik det hårdest ud over flere af de cykliske papirer som Vestas, Mærsk og FLSmidth.


Samlet endte C20 Cap-indekset med et fald på 0,8 pct. til 1008,53 - efter at indekset tidligere på dagen var helt nede i knap indeks 1000. En opfordring fra Den Internationale Valutafond, IMF, til den amerikanske centralbank, Federal Reserve, sidst på eftermiddagen om at udsætte en eventuel renteforhøjelse til næste år dæmpede til sidst faldet for de danske aktier.

- Det overordnede tema, der også trykkede aktierne hårdt tidligere på dagen, er de kraftige rentestigninger de seneste dage, der skaber meget volatilitet, og en styrkelse af euroen, der udfordrer den væksthistorie, der ellers har kørt i Europa, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg hos Formuepleje, til Ritzau Finans.

- Det, der så har fået aktierne lidt væk fra det spor igen, er, at IMF har opfordret Fed til at udskyde rentestigningen. Nøgletal har ellers peget i retningen af, at den kunne komme snart, men IMF opfordrer til at vente, fordi der fortsat er en del udfordringer - måske særligt omkring nye markeder uden for USA, fortsætter han.

Alligevel var der ikke meget optimisme at hente generelt set, og hårdest gik det - blandt eliteaktierne - ud over FLSmidth, der faldt 2,2 pct. til 331,60 kr. efter et regnskab fra branchekollegaen Joy Global, der peger på fortsatte udfordringer og fortsat tilbagefald i omsætning og indtjening.

Også vindmølleproducenten Vestas faldt tilbage trods nyheder af både positiv og negativ karakter. Vestas fik forlænget sin bankaftale, og samtidig hentede selskabet en mindre ordre i Italien, mens aflyste projekter i Norge trak ned.

Den nye aftale er en såkaldt revolverende kreditfacilitet, der er at sammenligne med en kassekredit. Kreditten lyder på 1050 mio. euro og er til rådighed for lån såvel som projektrelaterede garantier - dog med en øvre grænse for lån på 500 mio. euro. Aftalen løber i fem år og kan forlænges med yderligere to.

Samtidig hentede Vestas en ordre på 40 megawatt (MW) til Italien. Der er tale om levering af 12 styk 3,3 MW-møller til kunden Eolica Cancellara. Leveringen af møllerne begynder i fjerde kvartal i år, og idriftsættelsen ventes at ske i første kvartal næste år. Med i aftalen følger også en tiårig serviceaftale i Vestas' dyreste klasse, AOM 5000.

På negativsiden bekræftede Vestas i en fondsbørsmeddelelse, at Statskrafts norske vindkraftprojekt omfattende seks vindkraftværker, hvor Vestas var blevet udpeget som foretrukken leverandør, ikke gennemføres.

Vestas faldt med 1,3 pct. til 331,90 kr.

I toppen af eliteindekset var der fortsat positivt lys til TDC, der også sluttede øverst i onsdagens handel. Danske Markets har løftet sin anbefaling af teleaktien til "hold" fra "sælg", mens kursmålet er løftet til 55 kr. fra 48 kr. TDC-aktien steg med 1,6 pct. til 51,95 kr. efter onsdagens stigning på 2,9 pct.

Nordea faldt med 0,6 pct. til 88,15 kr. på trods af et stort skulderklap fra den amerikanske storbank Goldman Sachs, der løftede sin anbefaling af Nordea til "køb" fra "neutral", mens kursmålet blev skruet op til 103,6 kr. fra 85,6 kr.

Jyske Bank var også blandt de mindst faldende aktier efter topplaceringen onsdag, hvor aktien gik frem med knap 2,9 pct. Den stigning var fremprovokeret af, at amerikanske Citigroup indledte dækning af aktien med en købsanbefaling samt et kursmål på 385 kr. Torsdag faldt Jyske Bank med 0,6 pct. til 335,10 kr.

Blandt sidepapirerne var onlinetøjselskabet Stylepit fortsat i fokus, fordi selskabet har fået kritik fra en af sine store aktionærer. Anders Holch Povlsen fra Bestseller, der ejer 24,9 pct. af pressede Stylepit, sagde til Berlingske Business, at "medarbejdere og kunder har lidt længe nok," og derfor vil Bestseller ikke deltage i selskabets kapitalrejsning på 50 mio. kr. Angiveligt er der dog en ny aktionær klar med 35 mio. kr.

Stylepit faldt med 10 pct. til 0,54 kr. og fortsatte dermed onsdagens nedtur, hvor aktien faldt med 7 pct.

ALK-Abelló var et af de få selskaber, som dagen igennem var i god form. Selskabet og dets amerikanske partner Merck er kommet i mål med et fase 3-studie. De to selskabers tabletvaccine mod husstøvmideallergi nåede sit primære mål i studiet, der involverede cirka 1500 patienter i USA og Canada. Nu vil Merck tage resultaterne videre og diskutere en registreringsansøgning for midlet i USA med sundhedsmyndighederne FDA.

Jens Bager, administrerende direktør hos ALK-Abelló, siger til Ritzau Finans, at man inden for de næste seks til otte måneder forventer, at ansøgningen kan være indsendt. Samtidig kan der være pæne milepælsbetalinger i vente.

Og det er en ganske god nyhed, lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

- Det er et vigtigt marked og en vigtig allergiform, som ALK potentielt kan komme inden for, og det bidrager til dets samlede portefølje, så det er positivt, siger han til Ritzau Finans.

ALK-aktien steg med 5,7 pct. til 841 kr.