Aktier: Coloplast var ensom efter nedjustering

Med et drøn indtog Nordsjællands aktiedarling, Coloplast, sidstepladsen i C20 tirsdag efter en nedjustering, der gjorde alvorligt ondt på selskabets aktionærer.

Overordnet bød dagen på nedtrykt europæisk aktiestemning - udløst af fortsatte mislyde fra forhandlingerne om Grækenlands gæld. Men ud på eftermiddagen valgte EU-Kommissionen og Tysklands kansler Merkel at komme med forsonende toner, og deres kommentarer blev tolket som et lys i mørket, der berettigede, at dagen endte med små plusser på mange børser.

Herhjemme løftedes C20 Cap-indekset til en stigning på 0,3 pct. til 981,17 - med fremgang til 15 af indeksets aktier.

Der var dog ingen respit til Coloplast, der er ramt af en række problemer, blandt andet i Storbritannien og USA, som gør det umuligt at nå de hidtidige prognoser for salg og overskud i 2014/15.

Blandt andet det britiske og amerikanske marked giver så mange kvaler, at toplinjen sænkes til en organisk fremgang på 7 pct. mod tidligere 8-9 pct., og overskudsgraden skrues ned til 32 pct. mod tidligere 34 pct.

Den slags udsigter udløser misundelse blandt de fleste aktionærer i Danmark, men i Coloplast er forventningerne så højt skruet op, at næsten intet er godt nok. Derfor gør det ondt at forandre prognosen selv med et par pct.point.

- Coloplast-aktien afspejler generelt nogle meget positive scenarier, og hvis vi ser bort fra i år, så har vi ikke været vant til nedjusteringer. Så nu når de kommer ud og nedjusterer, så får aktien nogle stryg, siger Sydbanks aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans. Han forudser ikke langsigtede problemer oven på dagens nyhed.

Coloplast endte dagen med et kursfald på 7,9 pct. til 446,30 kr., og aktionærerne blev dermed strippet for 8,4 mia. kr.

I den gode ende af eliteindekset tog Carlsberg føringen kl. 10 og holdt den hele dagen. Investeringsbanken Carnegie hævede sin anbefaling af bryggeriet til "køb" og sit kursmål med 13 pct. til 680 kr., hvilket lod til at skabe købsinteresse for aktien.

Tirsdag formiddag bød også fra kommentarer fra Carlsbergs Vesteuropa-chef, Jørn Tolstrup Rohde, der i et interview med Ritzau Finans berettede om succes med effektiviseringsprogrammet FIT i detailsegmentet. Bryggeriaktien endte 3,7 pct. højere i 619,50 kr.

Ellers blev også Vestas, Genmab og FLSmidth budt velkommen til toppen af C20, uden at der dog var særlige nyheder ude om de selskaber.

Tryg-aktien steg 1,0 pct. til 136,50, efter at både Handelsbanken og Jyske Bank sendte positive analyser i retning af forsikringsselskabet.

Uden for C20-indekset var dagens topscorer SP Group, som har opjusteret sine 2015-forventninger, efter at årets første fem første måneder har været mere positive end forventet, især inden for plastaktiviteterne.

Selskabet forventer nu en omsætning for hele 2015 på 1,2 til 1,25 mia. kr. og et resultat før skat og minoriteter i niveauet 60 mio. kr. De tidligere forventninger gik på "et lidt større" resultat og et "lidt højere" aktivitetsniveau end i 2014, hvor omsætningen lød på 1165 mio. kr., og resultat før skat og minoriteter landede på 51,5 mio. kr.

SP-aktien steg 8,8 pct. til 272,50 kr.

Derudover var der gang i direktørsvingdørene forskellige steder i det danske erhvervsliv.

William Demant har ansat René Schneider i en nyoprettet stilling som finansdirektør og forfremmet Søren Nielsen til en plads som driftsdirektør i den nu tre mand store direktion sammen med administrerende direktør Niels Jacobsen. Det sker samtidig med, at den hidtidige økonomiansvarlige, Stefan Ingildsen, forlader selskabet.

René Schneider er i øvrigt hentet i Auriga, hvor han har været administrerende direktør under afviklingen af selskabet, siden topchef Jaime Gómez-Arnau gik til driftsselskabet Cheminova, da det blev solgt til amerikanske FMC.

Tivoli bytter også ud på posten som økonomiansvarlig. Claus Dyhr giver slip på sin stilling for at søge nye udfordringer, og afløseren er fundet i form af Andreas Morthorst, der kommer til fra Scandinavian Tobacco Group.