Aktier: Coloplast og TDC skilte sig negativt ud

Det danske aktiemarked var torsdag blandt de, der klarede sig dårligst i Europa, hvilket primært skyldtes store kursfald i Coloplast og TDC, som begge led under finanshuses nedgraderinger af aktierne.

Tyske nøgletal var ligeledes med til at dæmpe investorernes købelyst, og torsdagens facit for C20 Cap blev et fald på 0,7 pct. til 972,81.


- Vi har set en lidt uensartet udvikling i Europa, men herhjemme har markedet været lidt presset. Det skyldes ikke mindst et større fald i Coloplast efter en markant nedjustering af kursmålet for aktien hos schweiziske UBS, siger afdelingsdirektør Ole Kjær Jensen fra Sydbank til Ritzau Finans.


Han peger også på, at skuffende tyske nøgletal kan have lagt en dæmper på investorernes købelyst generelt. Eksporten hos eurozonens største økonomi faldt i august med hele 5,2 pct. på månedsbasis, hvilket var langt ringere end det ventede fald på 0,9 pct.


- Der kommer rigtig mange dårlige nøgletal fra Tyskland i øjeblikket. Tidligere på ugen kom der skuffende tyske tal for fabriksordrer og industriproduktion, og det er alt andet lige lidt bekymrende for aktierne. Men så kan du også vende den rundt og sige, at så bliver renten ikke sat op, og det er også et billede, du ser kører indimellem, siger Ole Kjær Jensen.


Herhjemme var der fald i 12 af de 20 aktier i C20 Cap. Coloplast lå nederst i indekset med et fald på 4,1 pct. til 466,90 kr., efter at det schweiziske finanshus UBS sænkede anbefalingen af aktien til "sælg" fra "neutral" og barberede kursmålet kraftigt ned til 375 kr. fra tidligere 500 kr.


UBS's analytikere stiller sig tvivlende over for, om Coloplast, som det ifølge finanshuset i øjeblikket er konsensusforventningen, kan vokse sin stomi- og kontinensforretning med 8 pct. over de næste tre år i et marked, hvor Coloplast venter en vækst på 5 pct.

- Coloplast har allerede 50 pct. markedsandel i mange nøglemarkeder, og vi tror, at det kæmper med at udbygge den allerede dominerende position i Europa, hvilket efterlader det afhængigt af fortsat vinding i USA, lyder vurderingen fra finanshuset.


En skidt dag var det i den grad også for TDC, som fik analysehug af både ABG Sundal og Deutsche Bank og faldt 3,0 pct. til 33,29 kr. ABG skar en tier af kursmålet for aktien til 34 kr., og hos Deutsche Bank blev det sat ned til 43 kr. fra 49 kr. på baggrund af forventninger om markant lavere udbytte i 2016 og manglende tiltro til, at teleselskabet kan nå den driftsindtjening, som analytikerne generelt synes at have sat næsen op efter i 2016.


I toppen af C20-skalaen torsdag fandt man derimod Tryg med en stigning på 1,5 pct. til 131,50 kr. forud for fredagens regnskab for tredje kvartal fra forsikringskoncernen. De to høreapparataktier William Demant og GN Store Nord klarede sig ligeledes godt. Sidstnævnte øgede i september sin markedsandel i USA for VA-segmentet, amerikanske krigsveteraner og deres familier, til 19,3 pct. fra 18,4 pct. i august.


For William Demant blev markedsandelen løftet til 8,0 pct. fra 7,9 pct., viser tal fra finanshuset Bernstein. William Demants aktie steg 1,4 pct. til 568 kr., mens GN steg 0,7 pct. til 127,90 kr.

Uden for C20-indekset var Matas under pres efter en mindre nedjustering af forventningerne til regnskabsåret 2015/2016. Matas venter nu en omsætning på 3,45 mia. kr. mod tidligere 3,5 mia. kr., mens EBITA-marginen forventes omkring 17 pct. mod tidligere mellem 17 og 17,5 pct. Aktien faldt 3,1 pct. til 124 kr.