Aktier: Coloplast og FLS fører an i grønt marked

Det danske aktiemarked kommer onsdag morgen godt fra start med en stigning på 0,8 pct. til 1012,85, hvor selskaberne Coloplast og FLSmidth kort efter markedets åbning lægger sig i spidsen med de største stigninger på henholdsvis 1,5 pct. og 1,6 pct.

Den positive stemning fra morgenstunden er generelt båret af gårsdagens handel i USA, hvor de amerikanske markeder steg betydeligt efter dansk børslukketid tirsdag. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Tirsdag endte det danske C20 Cap-indeks samlet set med et fald på 0,6 pct. til indeksværdi 1005,12.

Medicoselskabet Coloplast har tidligere på morgenen meddelt, at selskabet har indgået forlig med de amerikanske myndigheder og er gået med til at betale 21,5 mio. kr.

Sagen, der er indgået forlig i, omhandler beskyldninger om, at Coloplast skulle have betalt penge til leverandører af medicoudstyr, herunder amerikanske Liberator, for at føre kampagne for anvendelse af det danske selskabs produkter hos slutkunderne, skriver de amerikanske myndigheder.

- Min vurdering er, at aktien måske skal lidt op på det som et lettelses-suk. Nogle kan have frygtet, at det endte værre, vurderer senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea over for Ritzau Finans. Han understreger dog, at forliget rent økonomisk er i småtingsafdelingen for Coloplast.

Liberator selv har ligeledes indgået forlig med myndighederne og kan derfor se frem til et girokort på 500.000 dollar.

Et par minutter inden i dagens handel stiger aktien 1,6 pct. til 536 kr., mens FLSmidth-aktien sitger 1,6 pct. til 239,40 kr.

Den positive stemning fra morgenstunden er generelt båret af gårsdagens handel i USA, hvor de amerikanske markeder steg betydeligt efter dansk børslukketid tirsdag.

Tirsdag endte det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks næsten 0,7 pct. højere, end da det danske marked lukkede.

Ifølge Jesper Bamberger vil det danske aktiemarked frem mod det nye år været styret af investorernes positioneringer og råvarepriserne. Han peger på, at investorerne i den næste uges tid vil have fokus rettet mod selskaber som Vestas og FLSmidth, der traditionelt høster flere ordrer op til årsskiftet.

Fra markedets åbning stiger Vestas 0,6 pct. til 475,30 kr.

Fra morgenstunden var der onsdag godt nyt til biotekselskabet Zealand Pharma. De gode nyheder kommer i slipstrømmen efter, at den franske medicinalgigant Sanofi, der konkurrerer med blandt andet Novo Nordisk, har indsendt registreringsansøgning for sit kombinationsproduktet Lixilan til behandling af type 2-diabetes til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

Lixilan er en kombination af GLP-1-analogen Lyxumia (Lixisenatid), der er udviklet af Zealand Pharma, og verdens bedst sælgende insulin, Lantus.

Indsendelsen af registreringsansøgningen udløser samtidig en milepælsbetaling på 20 mio. dollar (137 mio. kr.) til Zealand Pharma, oplyser det danske selskab i en meddelelse.

- Det er positivt for begge parter, at der nu er indsendt registreringsansøgning. Det er produkt, som kan komme rigtig mange diabetikere til glæde. Der er også kortere behandlingstid på ansøgningen, så man kan formentlig få det på markedet, før Novo kan have Xultophy på markedet. Det er væsentligt i lyset af, at Sanofis insulinforretning lige nu er presset af en stribe konkurrerende lanceringer, vurderer senioranalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank over for Ritzau Finans.

Kort inde i dagens handel stiger aktien knap 8 pct. til 148,50 kr.

Også uden for eliteindekset har stenuldsproducenten Rockwool fået sænket kursmålet af Nordea til 1040 kr. fra 1115 kr. for selskabets B-aktie. Banken fastholder anbefalingen "hold".

Aktien stiger fra morgenstunden 0,3 pct. til 959,50 kr.

Analytikerne hos Nordea har også haft IC Group under lup og har i den forbindelse fundet anledning til at hæve kursmålet knap 20 pct.

Banken hæver kursmålet til 255 kr. fra 215 kr. og fastholder anbefalingen "køb".

IC Group-aktien stiger fra morgenstunden 0,9 pct. til 232 kr.