Aktier: Coloplast kan blive ramt af britisk usikkerhed

Det danske aktiemarked ventes at åbne mere eller mindre uændret trods det noget uklare valgresultat i Storbritannien. Valget vil ikke komme til at påvirke ret mange danske aktier - men medicoselskabet Coloplast kan dog blive undtagelsen.

Stockfoto: Det danske aktiemarked ventes at åbne mere eller mindre uændret trods det noget uklare valgresultat i Storbritannien. Valget vil ikke komme til at påvirke ret mange danske aktier - men medicoselskabet Coloplast kan dog blive undtagelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Det vurderer Christian Thatje, der er senioraktiehandler i Sydbank.

»Jeg regner med, at markedet åbner nogenlunde fladt måske med en lille pil op. Det vil især være pundet, man vil fokusere på i dag - og det kan ramme et selskab som Coloplast, der er eksponeret mod Storbritannien,« siger han til Ritzau Finans.

Fredag morgen ved 8-tiden er pundet drattet ned med næsten 2,1 pct. over for dollaren og koster 1,2691 dollar per pund i forhold til torsdag.

- Det er klart, at det britiske valg og valgresultatet skaber noget usikkerhed - og usikkerhed er noget af det værste, investorerne ved. Det vil dog komme til at ramme det britiske aktiemarked mest og de øvrige markeder mindre. De amerikanske aktiefutures ligger i små plusser allerede nu - og nu ser investorerne frem mod søndagens franske valg og rentemødet i Federal Reserve i næste uge, siger Christian Thatje.

En aktie i Coloplast faldt torsdag med 0,9 pct. til 573,50 kr. Også smykkeselskabet Pandora er eksponeret mod pund, og aktien faldt med 2,0 pct. torsdag til 625 kr.

Samlet faldt C20 Cap-indekset med 0,4 pct. til indeks 1156,51 torsdag.

RATETAL OG OLIEPRIS

Fredag er det dagen for ratetal fra Shanghai Shipping Exchange. Og det kan påvirke retningen på aktiekursen i A.P. Møller-Mærsk, hvor B-aktien torsdag endte med et fald på 0,9 pct. til 12.440 kr. Sidste fredag viste spotraterne på den toneangivende rute fra Asien til Nordeuropa sig at være faldet med 4,5 pct. til 933 dollar per teu.

Også olieprisen kan spille ind i forhold til Mærsk. Prisen på en tønde af det sorte guld er faldet en del tilbage på det seneste. Og en tønde af den europæiske Brent-olie koster fredag morgen 47,85 dollar mod 47,95 dollar torsdag eftermiddag.

Og så kan selskaber som Novo Nordisk, der steg med 0,2 pct. til 282,40 kr. torsdag, og Zealand Pharma, der gik 0,4 pct. tilbage til 119 kr., få ekstra opmærksomhed de kommende dage, som følge af den store årlige amerikanske diabeteskonference, der løber af stablen 9.-13. juni i San Diego, Californien.

FARVEL TIL WDH OG NETS

Fredag kan blive optakten til et farvel til eliteindekset for William Demant og Nets, der henholdsvis faldt med 0,1 pct. til 172,70 kr. og 0,2 pct. til 126,60 kr. torsdag, når det ledende indeks justeres. Og det kan blive et velkommen tilbage til storbanken Nordea og ingeniørkoncernen FLSmidth, der begge drattede 0,4 pct. torsdag til henholdsvis 84,65 kr. og 400,80 kr.

Det er status, hvis man skal tro den seneste handelsstatistik fra Nasdaq OMX over perioden fra 1. december sidste år til den 2. juni i år. Ændringerne i C20 Cap-indekset bliver annonceret af Nasdaq OMX, fredag, og justeringerne træder i kraft mandag den 20. juni.