Aktier: Clintons medicinalkrig sendte Novo til bunds

Mandagens gode stemning på aktiemarkedet blev vendt på hovedet tirsdag, hvor samtlige aktier i det danske C20 Cap-indeks lukkede i rødt terræn med Novo Nordisk som bundprop.

Foto: Linda Kastrup

Den kedelige tendens kan blandt andet tilskrives, at investorerne har trukket i håndbremsen over for Volkswagen-aktien, at Hillary Clinton har indledt et frontalangreb mod medicinalsektorens høje priser, og at usikkerheden om den globale økonomi fortsat lurer i horisonten.

Det vurderer PFA's chefstrateg, Henrik Henriksen, over for Ritzau Finans.

- Usikkerheden om Kina og den globale vækst som helhed er fortsat med til at trække markedet nedad, og så har Volkswagen-skandalen jo heller ikke ligefrem hjulpet på situationen, siger Henrik Henriksen.

To dage i træk er den tyske bilkoncern nu faldet omkring 20 pct. på børsen i Frankfurt, efter at selskabet er blevet afsløret i snyd med miljøtest i USA. Udsigten til en gigantisk bøde for svindel har de seneste to dage skåret mindst 25 mia. euro af selskabets markedsværdi.

De dårligere vibrationer fra Tyskland gav genlyd i Danmark, hvor det danske C20 Cap-indeks lukkede med et minus på 2,3 pct. til 961,92.

I bunden af indekset sluttede Novo Nordisk, Vestas og Novozymes med kursfald på henholdsvis 3,3 pct. til 365,50 kr., 3,2 pct. til 339,90 kr. og 2,9 pct. til 283 kr.

Det var særligt biotek- og medicinalselskaberne, der tyngede det danske eliteindeks i tirsdagens handel, efter at den amerikanske præsidentkandidat Hillary Clinton har meldt krig mod medicinalsektoren.

Hun foreslår, at patienter med kroniske og alvorlige sundhedsproblemer højest skal hive 250 dollar op ad egen lomme om måneden for at betale lægeordineret medicin.

Meldingen fik Novo Nordisk såvel som Genmab til at ryste i bukserne, og sidstnævnte dykkede 1,8 pct. tirsdag.

De mindste fald i C20 tilfaldt tirsdag GN Store Nord og William Demant, der uden de store selskabsspecifikke nyheder kom igennem dagen med fald på henholdsvis 0,4 pct. til 119,70 kr. og 0,5 pct. til 558,50 kr.

Blandt sidepapirerne var der godt nyt til MT Højgaard, der ejes af Højgaard Holding og Monberg & Thorsen. Virksomhedens datterselskab Greenland Contractors har fået forlænget sin nuværende kontrakt med U.S. Air Force på driften af Thule-basen med et halvt år. Aftalen strækker sig fra den 1. oktober og et halvt år frem med mulighed for forlængelse på yderligere op til et halvt år, hedder det i en meddelelse.

Det sendte aktien i Højgaard Holding op med 1,7 pct. til 419 kr.

Endnu et af de få lyspunkter var Santa Fe, der er navnet på de børsnoterede rester af ØK. Selskabet har offentliggjort en ny strategi og nye finansielle mål for perioden 2015-2020, der skal adressere problemerne i Santa Fe-gruppens største forretningsområde med cirka 80 pct. af omsætningen, Moving Services, som især beskæftiger sig med internationale flytteservices for udstationerede medarbejdere.

Samtidig skal strategien frem til 2020 sikre en konstant, tocifret årlig vækst i det andet væsentlige forretningsområde, Relocation Services, med højere marginer, skriver selskabet.

Sante Fe lukkede som en af de få aktier i plus med en stigning på 8,3 pct. til 52,50 kr.

Desuden er A.P. Møller-Mærsk af flere medier blevet nævnt som den helt oplagte køber til en aktiepost i Dong Energy ved energiselskabets forestående børsentre. Mærsk sluttede tirsdagens handel i den bedste tredjedel af C20 Cap-indekset, men B-aktien dykker alligevel 1,7 pct. til 10.480 kr.